mandag den 21. oktober 2013

Hvor lang tid skal man fortsætte med eliminations-fasen?

Kære alle.
Mange af jer derude er sikkert igang med eliminations-fasen, hvor man udelukker alt med et indhold af fodmaps. Mange af jer tænker sikkert også, at I slet ikke kan overskue at skulle forsøge at tilføje nogle af madvarerne med fodmaps til jeres kost for at se, om de volder jer problemer eller ej. Sådan havde jeg det i hvert fald i lang tid; nu havde jeg endelig lige fået det godt, så hvorfor ikke bare fortsætte på den måde? Problemet er bare, at der er stor chance for, at man holder sig fra nogle madvarer, som man i virkeligheden faktisk sagtens kan tåle. Og det er da næsten en skam at undgå en masse dejlige madvarer, hvis det slet ikke er dem, der er "the bad guys."
Jeg har fundet nogle retningslinjer på Patsy Catsos hjemmeside (hun er forfatter til bogen IBS - free at last, som omhandler fodmap-diæten) i forhold til eliminations-fasen:

  • eliminationsfasen skal ikke ses som en permanent diæt 
  • eliminationsfasen skal være lang nok til, at personen kan mærke, om fodmap diæten kan hjælpe på IBS'en eller ej 
  • En low fodmap-diæt vil - uanset længden af diæten - ikke kurere IBS, men derimod kun fjerne symptomerne. Derfor er der ingen fordel i at blive på eliminations-diæten længere end højest nødvendigt. 
  • Hvis du har været på eliminations-diæten 100 % i mange, mange uger, og du ikke har fået det bedre, så er du desværre nok ikke en af dem, som denne diæt kan hjælpe og derfor bør du søge andre alternativer. 
  • Hvis du har fået det bedre efter 4-8 uger, så er det på tide, at du går skridtet videre med diæten og forsøger at teste de forskellige kategorier af FODMAPS - det kan være en fordel at kontakte en diætist til at hjælpe med at indføre de forskellige madvarer systematisk, så du kan finde ud af, om der rent faktisk er nogle af FODMAPS'ene, som du godt kan spise, og hvilke du fremover - højest sandsynligt permanent - skal holde dig fra eller spise meget lidt af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar