Hvad er FODMAP?

FODMAP er en diæt, som er blevet udviklet i Australien, og som har opnået stor anerkendelse, fordi det er bevist, at den kan gøre en stor forskel for bl.a. mennesker med irriteret tyktarm. Desværre er diæten stadig ret ukendt de fleste andre lande, inklusiv Danmark. Diæten går kort sagt ud på, at man udelukker en lang række kulhydrater. FODMAP dækker over fem grupper af kulhydrater, der efter grundig undersøgelse har vist sig at være særligt generende over for en tarm, som er irriteret i forvejen. De fem kylhydrater er "Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides og Polyols." Du må endelig ikke blive forskrækket over disse fagtermer, da det i virkeligheden ikke har nogle betydning, at du ved, hvad de hedder. Vigtigst er det, at du sætter dig ind i, hvad det helt konkret betyder, du bør undgå at spise.
Alle disse FODMAP-kulhydrater har tilfælles, at de kan være svære at optage i tyndtarmen. Når man har spist en måltid, vil disse kulhydrater altså efter noget tid, fortsætte ned i tyktarmen. I tyktarmen er der ved alle mennesker bakterier - problemet er, at FODMAP-kulhydrater er bakteriernes yndlingsmad, og når de spiser af dem, bliver der automatisk produceret en masse luft. Der er altså en hel naturlig grund til, hvis du ligesom jeg, alt for tit får luft i maven. Samtidig fungerer FODMAP-kulhydrater som en svamp, der suger væske til sig i tyktarmen. Kombinationen af luft og vand vil få din tyktarm til at svulme op som en vandballon. Igen, så er der altså en grund til, at vi med irriteret tyktarm oplever, at vores mave bliver oppustet efter mad, hvilket rent faktisk kan være en smertelig affære. (Min mave plejede som regel at blive mere og mere oppustet, som dagen gik, og inden jeg startede på FODMAP-diæten var det ikke usædvanligt, at jeg måtte knappe mine bukser op, når jeg skulle med bussen hjem fra skole, fordi der ikke længere var plads til maven).
Listen med kulhydrater med FODMAP's er lang, og det kan godt føles lidt uoverskueligt, at man hverken må spise rug eller hvede, drikke mælk og lign. Men hvis du har det ligesom, jeg havde det, inden jeg gik i gang, så er jeg sikker på, at du er villig til at prøve hvad som helst. Og det her virker virkelig! Tre dage efter, at jeg stoppede med at spise FODMAPs var min mave helt anerledes, så du kan lynhurtigt mærke en forskel.
OBS: FØLGENDE OVERSIGTER ER ALLEREDE ET PAR ÅR GAMLE OG IKKE OPDATEREDE. JEG VIL RÅDE JER TIL AT KØBE EN AF BØGERNE ELLER APP'EN OM FODMAP, SÅ I ER SIKREDE DE HELT RIGTIGE INFORMATIONER.
JEG SKAL NOK SNART OPDATERE LISTERNE, SÅ DE STEMMER OVERENS MED DE NYESTE INFORMATIONER OM FODMAP-DIÆTEN :-) 
 Førhen startede jeg altid mine morgener med yoghurt. På madpakke havde jeg altid rugbrød, men ofte har jeg også købt en bolle af hvedemel i skolens kantine. Når jeg kom hjem fra skole kunne jeg godt spise yoghurt igen som mellemmåltid. Til aften har jeg ofte fået madretter lavet på mælk. Jeg har fundet ud af, efter jeg er begyndt på FODMAP-diæten, og min mave reagerer meget kraftfuldt på især mælk og hvede- samt rugmel. Min mave har simpelthen ikke fået en pause fra alle de her ting, og derfor var det også blevet en ond cirkel for mig. Jeg startede min dag med madvarer, som jeg ikke kunne tåle, og fyldte derefter løbende på med ting, min mave ikke har kunne arbejde med, indtil jeg om aftenen, ikke har kunne passe mine bukser længere og måtte ligge på sofaen med ondt i maven, kvalme og luft. Nu, hvor min mave ikke længere bliver fyldt med mad, som den synes er træls, reagerer den heller ikke så kraftfuldt, hvis jeg får et par enkelte ting med FODMAP's. Man kan forestille sig, at maven er et kar, og hvis man bliver ved med at fylde FODMAP's ned i den, så flyder det hele over. Men fylder man kun et par enkelte FODMAP's derned, så kan karet godt holde til det.
Eksperterne bag FODMAP-diæten råder folk til at have en periode, hvor man slet ikke rører madvarer, der indeholder FODMAP's. Når ens mave så er kommet i balance igen, kan man prøve at genindføre en enkelt af grupperne og se, hvordan det går. Fx kan man starte med at prøve med lactose-holdige produkter igen og så mærke efter i maven, hvordan den reagerer. På den måde kan man langsomt finde ud af, om det faktisk kun er den ene af grupperne, fx lactose, som man reagerer på.
Det første årstid, hvor jeg levede efter diæten, fik jeg slet ikke testet nogle af kategorierne. Jeg kunne slet ikke overskue, hvor jeg skulle starte, eller at jeg skulle have ondt i maven igen. For mig var det slet ikke det værd, og så ville jeg hellere undvære alle madvarerne. Men det er så vigtigt for mig at understrege, at der ikke er nogen grund til at følge diæten i længere tid end de ca. 10 uger, som eksperterne råder en til. Herefter skal man sørge for at få testet, så man ikke undgår en masse fødevarer, som man rent faktisk godt kan tåle. I dag ved jeg, hvilke madvarer jeg skal undgå helt, hvilke madvarer jeg kan spise en gang imellem, og hvad der slet ikke giver problemer. F.eks. indgår rugbrød nu i min daglige kost, fordi jeg ikke oplever problemer med et par skiver om dagen. Til gengæld så undgår jeg stort set altid laktose, fordi min mave reagerer hurtigt på det. Alligevel har jeg fundet ud af, at jeg sagtens kan tage lidt mælk i kaffen, hvis jeg er på besøg ved nogle. Det sker der ikke noget ved. Det har gjort min hverdag meget nemmere, at jeg nu har så meget styr på, hvad jeg skal undgå. 
Jeg håber, at du har fået mod på at prøve diæten. Her på siden vil jeg gøre mit til, at det bliver et overskueligt projekt. Jeg er så lykkelig og taknemmelig for, at der nu er et redskab til, at jeg selv kan styre, hvordan jeg vil have det.  

168 kommentarer:

 1. Tusinde tak! Fordi du har lavet den her blog. Jeg har selv irriteret tyktam og skjult forstoppelse, som jeg fik bekræftet idag hvor jeg fik lavet en kikkertundersøgelse af min tarm. Men jeg får allerede movicol og manesia imod det og føler ikke det har hjulpet særlig meget (har taget det side start juni i år) og lægen sagde jeg stadig var MEGET stærkt forstoppet, så selv om jeg måske er på toilettet 4-6 gange om dagen, kommer det hele ikke med. Jeg har sindsyg hovedpine, mavepine, kvalme = opkast og sure opstød.. Så hvis det her kunne hjælpe vil det være helt fantastisk! :-) Har selv lagt mærke til jeg reagere på mælk, yoghurt, rugbrød, hvedebrød, lyst pasta og æbler. Derfor giver det virkelig god mening når jeg læser dine indlæg. Endnu en gang TAK fordi du har givet mig håb om at få det godt igen og det dejligt at vide jeg ikke er den eneste unge person der har det. Er selv 21 år og får konstant at vide af lægerne at jeg er for ung og sund til at jeg burde få det.

  Mange varme hilsner fra Sofia
  PS jeg har delt din blog på min blog og på facebook, så budskabet kan brede sig ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvad hedder den undersøgelse du har fået lavet som vidste du havde skjult forstoppelse Sofia?

   Hilsen Camilla

   Slet
 2. Hej Sofia.
  Tusind tak for de søde ord. Jeg synes også, at jeg har manglet at høre om andre, der har det ligesom en selv, især fordi man føler, at man står helt alene med det, når lægerne ikke kan hjælpe.
  Jeg håber, at FODMAP kan gøre en forskel for dig også - det kunne lyde sådan med de madvarer, du beskriver. Jeg ville aldrig selv have fundet ud af, at noget så simpelt som æbler, løg og hvidløg kunne gøre en forskel. Men det har det gjort for mig, og jeg savner på ingen måde de madvarer. Det er værst at undvære rugbrød, synes jeg, men min mave kan simpelthen ikke finde ud af det.
  Jeg får snart lagt flere opskrifter ud, så I kan få inspiration. Det næste, der kommer, er nogle lækre og super nemme peanutbutter-cookies, som kun indeholder sukker, peanutbutter og æg :-)

  Igen, tak! Skriv endelig, også selvom du bare skal have dine frustrationer ud. Jeg kan godt have dage, hvor jeg synes, at det hele er SÅ uretfærdigt.

  Mange hilsner fra Maja

  SvarSlet
 3. Hej Maja.
  Det lyder super lækkert med flere opskrifter! ;-)
  Ja især rugbrød er jeg også i krise over :-O
  Jeg vil selv bage nogen sunde glutenfri brød jeg kunne spise til frokost. Men så blev jeg i tvivl over skemaet.
  Der står under højt indhold: hvede
  og uder lav indhold: brød uden gluten
  så blev jeg i tvivl.. Er det kun hvede med gluten der ikke er godt? eller er det generelt hvede?
  Jeg har læst at mange har succes med spelt - har du prøvet det?

  Du kan også altid bare skrive dine frustrationer ud til mig :-)

  Manger hilsner Sofia

  SvarSlet
 4. fandt lige den her opskrift :-)
  lyder som en god erstatning for rugbrød. Jeg vil prøve at bage det på søndag så jeg har til madpakken ;-)

  http://glutenfriefristelser.blogspot.dk/2011/12/mosters-detox-glutenfrit-brd-uden-mel.html

  SvarSlet
 5. Hej Sofia.
  Kan godt forstå, at du bliver forvirret. Dét du skal passe på med at spise er hvede og rug, ikke gluten. Men glutenfri brød er gode alternativer, da de jo ikke indeholder fx hvedemel. Jeg er blevet tjekket for glutenallergi, og jeg har det ikke. Så det er selve melet, min mave ikke synes om :-)
  Tak for opskriften! Jeg har været inde og kigge på den, den ser jo nem og overskuelig ud! Den vil jeg prøve af og evt. få lagt ud. Du må gerne skrive, hvordan det går med at bage det :-)
  Jeg bager ofte speltbrød og boller, og dem kan jeg meget bedre spise end almindeligt hvedebrød. Men jeg kan ikke spise det hver eneste dag, måske ca. 2 gange i ugen, ellers kan jeg hurtigt mærke det. Denne opskrift skal jeg nok lige få lagt ud.
  Med venlig hilsen Maja

  SvarSlet
 6. okay på den måde! Jeg troede det var alt med glute :-O hehe.
  Jeg er også blevet tjekket for gluten allergi og jeg havde det heller ikke. Men troede jeg ikke måtte spise gluten fordi der stod at glutenfrit brød var godt :-)
  Når så kan jeg godt spise mine havregryn :-D !
  Jeg droppede det brød jeg sendte opskriften på, da jeg fandt en gluten og lactosefri brødblanding i Rema1000.
  Den hedder original italiensk brødblaning (glutenfri).
  Af 1 æske bliver der ca. to brød og 1 æske koster 22kr. Det er lavet af rismel og majsstivelse og så har jeg selv tilsat solsikkefrø, sesamfrø og lidt græskarkerner og det smager VILDT godt og mætter virkelig. Brødblandingen kan også bruges til f.eks. pandekager, pizzabunde, tærtebund, sov, jævning, vælling og kan desuden erstatte hvede i mange opskrifter :-) Syntes det er fantastisk.

  Jeg kan allerede mærke en kæmpe forskel! Har ingen mavepine og stort set ingen kvalme og kun en smule hovedpine. Det helt fantastisk :-D

  Med venlig hilsen Sofia

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en spændende brødblanding - jeg har før kigget i andre supermarkeder, men synes ikke, at jeg har kunne finde noget. Men jeg vil da prøve rema 1000!
   Ja, jeg kan i hvert fald sagtens spise havregryn. Efter jeg er startet på diæten får jeg havregrød med laktosefri mælk hver morgen, og det fungerer så godt for mig. Førhen havde jeg også kvalme hele tiden, og det er så fedt at være sluppet for det! :) Jeg er glad for, at du også oplever en forskel! Så bliver man virkelig motiveret, når man kan mærke, at det hjælper.
   Med venlige hilsner Maja

   Slet
 7. Hej Maja!

  Jeg har læst din blog og kan fuldstændig kende alt det du beskriver - præcis alt det har jeg været igennem de sidste to år og jeg er ved at give op! Så nu vil jeg give det her en chance ;)

  Jeg tænkte hvad med sådan noget som A38/cultura naturel? er det tilladt at spise?

  Venlig hilsen Pernille

  SvarSlet
 8. Hej Pernille.
  Jeg kan godt forstå, hvis du har være ved at give op! Det er forfærdeligt, når der ikke er noget, der virker. Man hører jo tit, at yoghurt og A38 er godt for maven, men selvom disse produkter har mindre indhold af laktose end mælk, så er der stadig laktose i. Min mave kan slet ikke finde ud af det, selvom jeg førhen altid er blevet rådet til at spise det. Hvis jeg var dig, ville jeg tage en god periode på nogle uger helt uden produkter med laktose, dvs. heller ingen A38. Føtex skulle føre et Thiese yoghurt produkt uden laktose, men min Føtex har det desværre ikke. Når din mave efte ugerne er mere i balance og har det godt, så prøv et par dage med A38 og mærk efter, hvordan din mave reagerer. Måske den sagtens kan arbejde med en enkelt portion hver morgen :-) Jeg håber, at det vil komme til at gøre en forskel for dig!
  Mange hilsner fra Maja

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil lige tilføje at jeg aldrig har kunne tåle mælkeprodukter, men at jeg med tiden har opdaget at jeg godt ind imellem kan spise surmælksprodukter blot det indeholder en levende kultur og har høj fedtprocent.
   Skummetmælksyoghurt og andet light sender mig direkte til tælling.
   Det skal minimum være 3,5% fedt.

   Slet
 9. Hej Maja.

  Jeg vil også melde mig i flokken af glade folk der roser din blog. Jeg fik for 6 mdr. siden konstateret irriteret tyktarm, men har af forskellige årsager forsøgt at "glemme" det. Det har nu givet bagslag og jeg er rimelig hårdt ramt.

  Jeg har et par spørgsmål, som sikkert er ret naive, men I mangel af bedre viden er jeg nød til, at spørge lidt ind til FODMAP (måske kan du hjælpe). Hvordan forholder det sig med kød, fisk og æg? er det bare at spise løs eller skal jeg være opmærksom på noget her?

  The er det ok eller i samme kategori som kaffe?

  På forhånd tak for din hjælp og tusinde tak for din blog. Den har hjulpet en smule allerede...

  Mvh.

  Nikolaj

  SvarSlet
 10. Hej Nikolaj.
  Tusind tak for de rosende ord! Jeg håber virkelig, at det vil kunne hjælpe dig. Jeg forsøgte i lang tid også at pakke helt væk, at jeg ikke havde det godt. Men hvor er det frustrerende, når man tænker over det. Vi skal slet ikke acceptere at have det sådan - der må da være noget, der hjælper!
  FODMAPs drejer sig kun om hulhydrater. Derfor må du spise alt det kød og fisk, du vil. Også æg, men jeg har før hørt om folk, der får ondt i maven af æg. Men jeg har ikke problemer med det, og de hører heller ikke under FODMAPs.
  Jeg drikker te, og indholdet af koffein heri generer mig ikke. Jeg drikker nok i gennemsnit tre kopper dagligt.
  Meningen med diæten er jo egentligt, at man slet ikke skal spise mad med højt indhold i to ugers tid, og så herefter prøve kategorierne af en af gangen. Så du vælger måske først at teste lactose (og drikker mælk, får yoghurt, m.m). Du skal holde øje med, hvordan din mave reagerer. Måske er der en af kategorierne af FODMAPS, som du bedre kan tåle, end de andre.
  Jeg har problemer med alle kategorierne, men har fx fundet ud af, at jeg godt kan spise en speltbolle en enkelt gang imellem (måske endda to gange i ugen) uden at der sker noget. Men får jeg bare en lille bitte smule mælk eller løg/hvidløg, så er den helt gal. Igår kom jeg til (jeg skulle bare lige prøve det af) at spise en enkelt mundfuld dressing med hvidløg, hvilket resulterede i, at jeg lå i fosterstilling på sofaen det meste af aftenen. Det er vildt, hvad nogle ting kan gøre ved en. Og tænk så, at det er madvarer, jeg før næsten fik dagligt. Jeg kan godt forstå, at jeg har haft ondt 24/7.
  Skriv endelig spørgsmål! Jeg krydser alle fingre for, at det kommer til at hjælpe dig.
  Med venlig hilsen Maja

  SvarSlet
 11. Hej,
  Har for nyligt fået konstateret IBS og er nu lige begyndt at kigge på FODMAPs diæten. Og denne side ser super ud.
  Bare et par spørgsmål:
  1. Nogle gode råd mod total forstoppelse?? Hjælper diæten på det?
  2. Og hvad med mørk chokolade? Skal man helst udelukke alt sukker? Og nu til jul betyder det ingen konfekt?? :-/

  Mvh Katja

  SvarSlet
 12. Hej Katja.
  Jeg har været meget forstoppet (i flere år vel nærmest), men det har FODMAP diæten virkelig hjulpet på. Jeg er slet ikke forstoppet mere - der gik kun et par dage, så havde det hjulpet helt vildt. Nogle uger "kommer jeg til" at spise for meget hvedemel eller lignende, og så bliver jeg hurtigt forstoppet igen. Så det gør en kæmpe forskel, at jeg ikke får for mange FODMAPS.
  Mørk chokolade kan du godt spise, men vær' opmærksom på, at de fleste billige mørke chokolader indeholder mælk - og så får jeg vildt ondt i maven. Så vælg en chokolade uden mælk.
  Jeg er også lidt bekymret for min første jul på diæten. Jeg tror måske godt, at du fx ville kunne spise marcipan og mørk chokolade, men pas på med nougat og mælkechokolade på grund af al fløden og dermed laktosen.
  Jeg vil gå på jagt efter nogle opskrifter. Måske man kan lave sin egen nougat og chokolade med laktosefri fløde? :-)
  Jeg passer på med sukker, da det måske også forstopper mig lidt. Men jeg har ikke droppet min fredagsslik, og kan sagtens spise lidt vingummi og lakrids f.eks.

  Husk at få en helt masse vand, hvis du er forstoppet. Pas især på, hvis du starter på FODMAP-diæten, at du får nok væske, når du pludselig fx skal undvære juice og kaffe.

  Mvh. Maja

  SvarSlet
 13. Fantastisk side du har lavet her! Godt arbejde.

  Jeg har nu i mange år gået med irriteret tyktarm, men fik det først bekræftet for 2 uger siden. Mit problem er at min mave er oppustet permanent. Dvs 24/7, selvom jeg ikke spiser ret meget nogle dage. Er det også tilfældet for dig? Det er meget irriterende når man skal have nyt tøj osv da en (gravid) mave ikke ser ret tjekket ud:( Ved du evt også om man kan få maven til at blive flad/normal igen hvis man holder denne her madplan? eller hjælper det bare på nogle af symptomerne.

  mvh. Kasper

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kasper.
   Tusind tak skal du have!
   Jeg kender godt det med at være så oppustet, at man ser gravid ud. Det skyldes højest sandsynligt det med,at kulhydraterne med højt indhold af FODMAPS er yndlingsmad for bakterierne, men når de spiser dem, bliver der produceret en masse luft. Samtidig fungerer FODMAP-kulhydrater som en svamp, der suger væske til sig i tyktarmen. Kombinationen af luft og vand vil få din tyktarm til at svulme op som en vandballon.
   Så hvis du ikke spiser FODMAP-holdige kulhydrater vil du heller ikke opleve samme oppustelse. Det er helt vildt, hvilken forskel det har gjort for mig! Førhen måtte jeg knappe mine bukser op/skifte bukser, når det nærmede sig eftermiddag, fordi min mave på det her tidspunkt var så oppustet, at jeg ikke kunne passe mit tøj. Det problem har jeg slet ikke længere. Så jeg synes helt sikkert, at du skal prøve det!
   Har du før prøvet andre diæter i forhold til din irriterede tyktarm? Mange læger foreslår fx en fiberrig kost - men det fungerede slet, slet ikke for min mave.

   Kh. Maja

   Slet
 14. Jeg har ikke prøvet andre diæter da det først var for nyligt at jeg fik konstateret det. Jeg har meget svært ved at undgå specifikke typer mad selvom det nok er det eneste der ville hjælpe. Hvordan fandt du motivationen til at stoppe med mad som du meget godt kan lide? Jeg spiser meget mad og ved slet ikke hvordan i alverden jeg skulle kunne holde op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kasper.
   Jeg kan godt forstå, du har svært ved at lade værre med at spise de forskellige ting. Det er jo både en kæmpe udfordring og vildt uretfærdigt! Men min motivation kom af, at jeg ville gøre alt for at få det bedre. Og nu er motivationen der, fordi jeg kan mærke den kæmpe forskel det gør.. Og hver gang jeg alligevel kommer til at spise de forkerte ting, så minder min mave mig om konsekvenserne med det samme. Jeg bliver ret frustreret og vred på mig selv, når jeg ikke spiser ordentligt, for så føler jeg, at mavesmerterne er min egen skyld - jeg kunne jo bare have ladet værre med at spise forkert. Men ja, det sker altså, at jeg falder i...

   Hvad er det, du har svært ved at undvære? For mig var det meget svært at undvære brød, men nu bager jeg speltboller, som jeg altid kan spise med god samvittighed og uden at få ondt. Mælk og mælkeprodukter findes der jo også alternativer til (de laktosefri produkter smager fuldstændig som de normale).
   Mange af tingene savner jeg ikke rigtig, fx løg, hvidløg, æbler, broccoli, m.m. Når man først ved, hvad de gør ved ens mave, så er de ikke længere så interessante :-) Men vi tåler jo alle FODMAPS forskelligt, så du må prøve dig frem.
   Måske er det bare en lille gruppe FODMAPS, du ikke kan tåle, hvis du er heldig :-)
   Kh. Maja

   Slet
 15. Hej MajaPernille

  Jeg bor ca 40 sek fra en burgerking så den falder jeg meget nemt i. Ellers havde jeg svært ved at undvære rugbrød, men har nu fundet noget knækbrød som er laktose og glutenfri, så det er nice:) Har også fået success med din riskage+peanutbutter menu, som jeg er meget glad for.

  Det jeg ikke forstår er at jeg ikke normalt har smerter i maven. Jeg er bare konstant oppustet. Jeg ved ikke om det er normalt at min mave hele tiden er det, fordi den har ikke på noget tidspunkt gået tilbage til normal form.

  SvarSlet
 16. Jeg har oplevet, at blive meget oppustet af hvedemel. Jeg får faktisk heller ikke ondt af hveden, men min mave reagerer med at blive oppustet. Mange andre madvarer gør det samme... Nogle af madvarerne giver mig sindssygt ondt i maven, fx æbler og løg. Det er da forsøget værd at leve efter diæten noget tid og se, om det ikke ville få oppustetheden til at forsvinde. For mig er det ikke længere et problem, men får jeg hvedemel, så er det helt sikkert, at mine bukser strammer om aftenen.

  SvarSlet
 17. Hej MajaPernille..

  Hvor er det fantastisk endelig at have fundet frem til din blog! Det føles som en Kæmpe lettelse at finde ud af, at der er andre som har de samme symptomer som jeg, og som også føler, at lægerne ikke har taget en seriøst!
  Jeg er aldrig blevet undersøgt, jeg fik for nogle år siden, bare stukket en pjece i hånden og fik at vide, at jeg har irriteret tyktarm. Jeg har senere, på eget initiativ, fået foretaget allergi og intolerance test, som ikke vist noget resultat.

  Jeg er meget interesseret i Fodmap kuren, men jeg er lidt i tvivl om, om man skal lægge ud med et besøg for en diætist, som arbejder med kuren, eller om man bare selv kan starte på den. Hvordan kom du i gang med kuren?

  Tak for en fantastisk blog, som jeg kun lige er begyndt at udforske!

  Kh Betina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Betina.
   Hvor er jeg glad for, at siden kan være en hjælpende hånd. Jeg kan selv huske, hvor frustreret jeg var og følte, at jeg da måtte være den eneste i hele verden, der havde det sådan. Men sådan er det jo langt fra!
   Det lyder da helt grotesk, at du ikke engang er blevet undersøgt ordentligt? Har de ikke engang taget blodprøver og lignende? Jeg blev i starten taget ret seriøst, men det var mest fordi, at jeg samtidig med at min IBS startede, tabte mig 10 kg. Det var helt bevidst - og det var den sunde kost, der udløste IBS'en, men lægerne reagerede på vægttabet og fik mig ordentligt undersøgt. Da ingen af prøverne viste noget, blev det konkluderet, at jeg havde irriteret tyktarm - og så fik jeg ellers lov at sejle i egen sø. Øv!
   Jeg er selv startet op på FODMAP-diæten. Jeg søgte en masse materiale på nettet (det kan være ret forvirrende, for de siger ofte forskellige ting, især er der stor forskel på Australiens og USAs meninger om de forskellige madvarer). Desuden købte jeg bogen "IBS - free at last" på den britiske amazon. Det er en bog om FODMAP, og den hjalp mig rigtig godt igang. De første ti uger levede jeg af havregrød, kylling, salat og æg, fordi de var de eneste ting jeg var sikre på var FODMAP-venlige. Nogle dage fik jeg udelukkende havregrød, fordi det var en befrielse at mærke, hvad det gjorde ved min mave. Lige så langsomt slappede den bare helt, helt af - og det gik op for mig, at jeg ikke kunne huske, hvornår jeg sidst havde haft det sådan.
   Det er en ret bøvlet kur, men det kan godt lade sig gøre at sætte sig ind i den selv. Havde jeg haft pengene, havde jeg nok bare taget til en diætist med det samme, for jeg er sikker på, at den professionelle hjælp er alle pengene værd. Så er du sikker på at komme godt igang og have god vejledning, især når du skal afprøve de forskellige madvarer efter ca. 8 uger.
   Men du må gøre op med dig selv, hvad du føler mest for. Uanset hvad, så skal du glæde dig til at komme igang - jeg krydser alle fingre for, at det vil hjælpe dig rigtig meget.
   Spørg endeligt :-)
   Kh. Maja

   Slet
 18. Hej, fed fed blog - tror virkelig det bliver min redning :)

  Men hvordan ser man om en given fødevare som ikke er på listen er go eller no-go?
  Tænker pomelo i dette tilfælde - men går ud fra den ok da den jo er i familie med grapen som jo er ok i forhold til frugt.

  Men er der nogle længere/mere uddybende lister et sted?

  Mvh. Regitze

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Regitze
   Tusind tak - jeg krydser alle fingre for, at det kan hjælpe dig. Listerne bliver hele tiden udvidet, som man forsker mere i de forskellige madvarer. Pomelo kan jeg ikke lige finde nogle steder. Hvis du kører 8 uger helt fast på diæten, så råder man til kun at tage ting på listen for at være helt sikker. Herefter skal du så afprøve det forskellige kategorier, og se hvad de hver især gør ved din mave.
   Og så kan du jo prøve med pomelo efter det. Men ja, den burde næsten være okay, når grape er :-)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 19. Hej igen Maja..

  Jeg tænkte på, om du ved hvordan det er med alkohol i forhold til Fodmap?

  Mvh Betina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Betina.
   Så vidt jeg har forstået, så er øl, vodka, gin, hvidvin og rødvin helt okay at drikke. Rom indeholder fructose, så det er ikke godt.
   Cider ved jeg ikke med, men mange af dem er jo pære eller æble-cider, så det er nok ikke godt.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
  2. Jeg har lige opdaget denne blog, og jeg er så glad for netop i dag har jeg kastet mig ud i FODMAP kuren. Jeg er så spændt på, hvordan min mave reagerer.
   Jeg svarer her fordi jeg har læst at øl ikke er godt på grund af de kulhydrater der er i øllet, og jeg ved at jeg selv altid har fået oppustet mave af øl. "Better safe than sorry" :)

   Slet
  3. Hej Maria.
   Hvor spændende, at du er startet på diæten i dag! Jeg håber, at du hurtigt mærker en forbedring! :)
   Jeg har ikke oplevet at få det dårligt eller ondt af øl, men det kan godt være, man bliver oppustet. Måske ens mave tager fint imod det, hvis den efter noget tid på diæten er kommet lidt i balance. Men hvis man kan undgå det, så er det sikkert godt. Men det er i hvert fald bedre at drikke, end at drikke fx cider.
   Jeg drikker næsten altid rødvin, og det synes jeg har gået fint (så længe den middag, som følger med vinen har et lavt indhold af FODMAP) :-)
   Kh Maja

   Slet
 20. Hej Maja.

  Som flere af de andre har skrevet, er det simpelthen en kæmpe lettelse at have fundet din hjemmeside. Bare dét at der er andre der har det som en selv og man ikke er den eneste i verden der døjer med maven.
  Det har været så invaliderende, at jeg ikke har kunne passe mit studie optimalt pga. mavesmerter. Jeg har været ved læge, hvad der synes som hundrede gange de sidste par måneder. Jeg har fået taget adskillige blodprøver, afføringsprøver osv. Jeg har så sent som i dag været ved læge og de kan stadigvæk ikke finde ud af hvad jeg fejler. Min læge har tidligere givet op, da jeg ikke viser tegn på alvorlige tarmsygdomme eller laktose intolerance og videresendte mig til medicinsk ambulatorium og de er nu begyndt at undersøge mig på ny, da jeg endnu ikke har fået det bedre.

  Jeg falder tilfældigvis over symptomerne på en 'irriteret tyktarm' og jeg må indrømme, at jeg brød fuldstændig sammen, da jeg kan se at alle symptomerne passer nøjagtigt på mig. Jeg har et kæmpe overforbrug af mælkeprodukter og kaffe. Jeg drikker rigtig meget kaffe (med sødetabeletter!!), drikker drikkeyoghurter, spiser yoghurt, ost, rigtig meget rugbrød, sandwichboller, en masse grøntsager, frugter og så drikker jeg omkring 3/4 liter skummetmælk (nogle gange en hel liter) om dagen. Jeg er gået i den bedste overbevisning om, at jeg levede utrolig sundt og jeg kan se, at jeg indtager alt det der frarådes, hvis man har en irriteret tyktarm. Nu sidder jeg her med mavesmerter i hele maven og ligner en gravid der er gået over tid.

  Så tak for din hjemmeside!! Jeg vil straks tømme mit køleskab og prøve at få mig et overblik over hvad jeg må spise. Har du nogle gode råd til basisvarer? Hvad har DU i dit køleskab? :-) Og har du en idé til et alternativ til kaffe og smør?

  På forhånd tak for din tid.

  De bedste hilsner fra Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria.
   Åh, hvor lyder det træls og hårdt det hele. Jeg kan fuldstændig sætte mig ind i det! Jeg troede jo også, at jeg gjorde alt det bedste for min krop og mave, når jeg spiste sund mad, men sådan var det bare slet, slet ikke. Alt det mad, jeg spiste, har bare givet mig så mange smerter og ubehag.
   Hvad undersøger de dig for på medicinsk ambulatorium? De er ikke nået så vidt til at konstatere irriteret tyktarm? Det er ofte det, man gør, når man har udtømt alle andre muligheder.
   Da jeg fik det konstateret fik jeg at vide, at jeg skulle spise sundt; masser af grønt og fibre. Men det havde jeg jo allerede prøvet. Så jeg var så frustreret og ked af det. Men denne her diæt har virkelig - endelig - gjort en forskel. Jeg håber virkelig, at du vil opleve det samme. Igår "kom jeg til" at spise tørret frugt fx ananas, ferskner og kokos, men de er åbenbart ikke fodmap-venlige, og jeg fik så meget luft i maven. Så det er helt vildt, hvad det betyder for min mave at spise rigtigt!
   Jeg har altid riskiks, peanutbutter, speltknækbrød, speltboller (i friseren), laktosefri mælk og havregryn. Jeg får altid havregryn/grød med laktosefri mælk om morgenen - og min mave elsker det :o) det første tid jeg var på diæten, spiste jeg grød hele tiden, fordi jeg ikke kunne overskue, hvad jeg ellers måtte spise, hæhæ. Så det har været min ven i nøden. Bananer og appelsiner får jeg også tit, men kun et stykke frugt ad gangen, ellers kan maven ikke følge med. Når jeg en gang mellem skal have en pause fra havregrynene, så findes der speltfras (samme mærke, som laver havrefras), og det er rigtig godt også! Som snack køber jeg også ofte riskiks med mørk chokolade.
   Der er meget lidt laktose i smør og ost, så det må man gerne spise på en fodmap-diæt. Efter at have været på diæten i seks måneder er jeg begyndt at drikke lidt kaffe igen, og det går rigtig fint. Hvis jeg var dig, ville jeg nøjes med en kop om dagen med alm. sukker og se, om det ikke kunne gå. Jeg har også hørt en fortælle, at han ingen problrmer havde med frysetørret kaffe, kun med almindeligt brygget kaffe. Så det er med at prøve sig frem, hvilket klart er lettest, når man har fået ro på maven og kommet ind i en god rytme. Så kan man med det samme mærke, hvis man har spist forkert.
   Du må endelig spørge.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
  2. Hej Maja.

   Jeg beklager, at jeg pludselig forsvandt. Jeg fik simpelthen ikke besked om, at du havde svaret på mit indlæg.
   Det er nu over en måned siden, at jeg skrev indlægget og jeg har stadigvæk ikke fået nogen endelig diagnose endnu. Jeg har nu været syg i fire måneder og er invalideret på alle måder. Så irriterende.

   Siden sidst har jeg været indlagt tre gange, da jeg på ingen måde er i bedring og de stadigvæk ikke kan finde ud af hvad jeg fejler. De indlæggelser er der ikke kommet noget ud af, andet end at jeg har et massivt lavt blodtryk, som højst sandsynligt er årsagen til de mange blackouts og svimmelture jeg også har døjet med. Jeg har siden sidst forsøgt, at udelukke alle former for fødevarer, nogle reagerer jeg kraftigere på end andre (rodfrugter kan jeg fx slet ikke tåle!), men jeg synes det er svært at udelukke det ene frem for det andet. Jeg synes jeg får kraftige mavesmerter ligegyldigt hvad jeg spiser. Under en af indlæggelserne fik jeg foretaget både en koloskopi og en gastroskopi, som umiddelbart intet viste. Jeg venter fortsat på svar fra de biopsier der blev taget fra.

   Hvordan fik du stillet den endelige diagnose? Blev du scannet, eller var det "bare" en diagnose der blev stillet, fordi lægerne ikke kunne finde ud af hvad du fejlede?

   Jeg håber du og din mave fortsat trives i bedste velgående.

   Med venlig hilsen Maria

   Slet
 21. Du reddede mig......har lige læst alle kommentarerne og i din sidste blog skriver du, at smør og ost ikke er bandlyst - skønt, så bliver livet alligevel ikke helt kedeligt :-) Jeg har haft Irritabel tyktarm (udposninger på tarmene)siden jeg var i tyverne i dag er jeg 62 år. Det har vist sig med anfald af mavesmerter - lige som knive der stikker en i maven. Heldigvis kan der gå år imellem, men man kan jo alligevel mærke når man har spist forkert. Og det er her eg har været på herrens mark i over 40 år....jeg har også ligesom mange andre med den lidelse fået at vide, at jeg skal spise fiberrigt og i den ene pjece står der et og i en anden noget helt andet - lige til at blive forvirret over. Jeg har ved nogle undersøgelser fået at vide, at kosten ikke betyder noget!!! Ja, det er skammeligt, at lægerne ikke ved bedre. For mit vedkommende har jeg fået færre anfald med årene, så det håber jeg også vil ske for jer yngre derude. Jeg er meget glad for jeg stødte på din blog Maja, og lærte om FODMAP - vil helt sikkert give det en chance.
  Så tusind tak for de gode råd - jeg håber at denne lidelse vil holde op med at begrænse mit liv som den tit har gjort.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for dit indlæg og de søde ord.
   Det er dejligt at vide, at der er andre derude, som har det på samme måde som en selv. Og det er en befrielse, at vi kan dele erfaringer.
   Følger du FODMAP diæten nu? Jeg har også haft udposninger på tarmen, men det har de sagt ikke har noget at gøre med mine smerter. Hvad har lægerne sagt til dig?
   Det lyder godt, at det er blevet bedre for dig med årene. Jeg har i hvert fald - nu med FODMAP diæten - fået håb for, at jeg kan slippe stort set for smerterne, hvis jeg passer på :)
   Skriv endelig til mig, hvis der er noget. Og tak fordi, du deler din historie!
   Mvh. Maja

   Slet
 22. Hej
  jeg er en pige på 24 år og har haft IBS + Frugttose allergi i næsten 3 år nu, jeg ville meget gerne høre hvad i gør når i har store mave smerter for det lider jeg desværre rigtig meget af og de dage kan jeg ligge i foster stilling og med varme pude på min mave det letter meget lidt på det men har i nogle gode råd ????

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej,
   Undskyld det sene svar! Jeg har været på ferie og har slet ikke fået tjekket herinde. Det lyder rigtig træls med de dage. Jeg kender dem udmærket godt! Jeg oplever dem sjældent nu efter FODMAP diæten, men der sker. Så ligger jeg også på sofaen med varmepuden. Jeg har måtte "lære" at det er okay, at man har brug for at ligge ned og have det dårligt. Førhen tænkte jeg, at det ikke var grund nok, at man havde ondt i maven, at man fx holder fri fra sport en aften. Førhen bed jeg bare tænderne sammen og tog afsted, men kan du mærke, at du har brug for at ligge, så gør det.
   Hvordan spiser du nu? Kender du forklaringen på, hvorfor nogle dage er så slemme - er det de dage, du har spist forkert?
   Jeg kan mærke det med det samme jeg spiser forkert, og jeg bander mig selv langt væk, når jeg gør det. Men der er desværre dage, hvor man ikke kan følge diæten fuldstændigt.
   Er dine smerter kramper i maven? Har hørt at man kan få noget krampe nedsættende, som måske skulle hjælpe. Har selv overvejet at prøve det.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 23. Hej,

  Jeg er kvinde 30 år, og pt igennem den helt store "tur" med undersøgelser på hospitalet. Jeg har siden barnsben været generet af mavekramper og diarre, især ved indtagelse af fed mad. Det har været generende, men ikke invaliderende. For godt 3 år siden ændrede min situation sig, så jeg i dag hovedsagligt er generet af mavesmerter, MEGET oppustet mave ved indtagelse af mad (bliver værre i løbet af dagen), skiftende mellem let forstoppelse/diarre, ubehag og generelt store gener for mit sociale liv.
  Jeg er ret sikker på, at diætisten vil forsøge med en FODMAP-kur, for at se om jeg kunne have gavn af dette. De andre prøver har indtil videre været negative.
  Umiddelbart virker det pt relativt uoverskueligt, at leve et liv på "kuren".
  Jeg har stor tendens til ustabilt blodsukker, og skal helst spise mange små måltider.
  Er der nogle brødprodukter i butikkerne som man gerne må spise på diæten?

  Hvordan ser en typisk madplan ud for dig?

  På forhånd tak :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej :)
   Undskyld det sene svar. Jeg har været på ferie og slet ikke fået skrevet herinde.
   Har du været ved diætisten nu? Jeg håber, du får en diætist, som kender og bruger FODMAP. Dine symptomer lyder rigtig meget som mine. Fed mad kan jeg heller ikke spise uden at blive så oppustet og få luft i maven.
   Kan godt forstå, at det føles uoverskueligt. Heldigvis vil du garanteret hurtigt mærke forskel, og så får man blod på tanden. I starten kunne jeg leve på havregrød hele dagen, og det gjorde mig ingenting, fordi jeg fik det så godt. Men der er da ingen tvivl om, at det er bøvlet - men man lærer at komme rundt om det.
   Til morgenmad får jeg stort set altid havregrød med laktosefri mælk. Rema 1000 har laktosefri yoghurt, så det er også en god mulighed. Ellers får jeg speltfras (samme mærke som havrefras) eller speltknækbrød fra urtekram.
   Jeg laver altid mine egne speltboller og har fryseren fuld af dem, så jeg altid har dem i baghånden.
   Til frokost bruger jeg ofte quinoa, ris eller kartofler med salat og noget kød, fx tun, kylling, torskerogn. På det seneste er jeg blevet helt vild med æggekage med bacontern og forskellige grøntsager som har lavt indhold af FODMAP. Den kan både bruges til morgen, middag og aften.
   Vi får ofte kartofler, salat og kød til aften. Det kan selvfølgelig godt blive lidt kedeligt, men hvis man er kreativ er der mange muligheder. Fx kan jeg bruge speltbollerne til at lave burgere med. Sidste dag lavede vi spaghetti med kødsovs med glutenfri pasta og kødsovs uden løg, men med hvidløgs-olie.
   Majspandekager med fyldt er gode både til aften og frokost.
   Jeg laver ofte en karryret med kokosmælk, grøntsager, kylling og ris. Jeg har hørt om flere, der ikke kan tåle karry, men jeg oplever ikke ubehag ved det. Retten er rigtig god, så måske man kunne lave den med andet end karry.
   Jeg bruger riskiks med pålæg som snack. Oftest med peanut butter, fordi det mætter meget. Hvis jeg er et sted, hvor der serveres brød fx til morgenmad, kan jeg godt bare tage en riskiks og så stadig nyde alt det lækre pålæg. Urtekram laver nogle gode nogle med mørk chokolade (uden mælk) - mmm!
   Hvis jeg ikke har spist hvede en hel uge, kan jeg godt klare lasagneplader - ellers kan man købe glutenfri - og lave en god lasagne til aften og tage med på madpakken.
   Der er mange begrænsninger, men heldigvis også en masse muligheder :-)
   Der findes en glutenfri brødblanding fra finax i butikkerne, men jeg har ikke stødt på nogle færdiglavede brød i supermarkederne. I "Lagkagehuset" i KBH og Sønderjylland har de 100 procent speltbrød. Måske andre bager har noget lignende? :-)
   Held og lykke med diæten. Skriv endeligt til mig!
   Mange hilsner Maja

   Slet
  2. Angående Karry.
   Karry kan faktisk hjælpe mange med mave-problemer, selv spiser jeg det ovenpå alt mad Jeg spiser udenfor mit eget hjem, altså når jeg ikke er sikker på at maden er direkte tilpasset til mig.
   Årsagen til at karry kan hjælpe maven er at det er et blandingskrydderi hvor hver komponent har sin egen opgave set i forhold til fordøjelsesprocessen.
   Eks. har spidskommen den helt særlige egenskab at den forebygger "gas", andre krydderier i karry stimulerer fordøjelsesenzymerne, nogen stimulerer slimhinden og andre igen forebygge inflamationer i tarmen.

   Selv tåler jeg ikke alle karryblandinger, men de mest "gule" er det jeg synes virker bedst.

   Laver jeg mad her hjemme og mistænker det for at kunne give luft, tilsætter jeg altid spidskommen, også hvis jeg skal spise meget frugt, sørger jeg for at få ekstra spidskommen.

   Slet
 24. På Gucca.dk udkommer der d. 1. marts 2013 en dansk bog der hedder Low Fodmap Diet. Bogen koster 259,95 kr. og tager udgangspunkt i den dokumenteret diæt lavet af den australske diætist Sue Shepherd og læge Peter Gibson, Monash University.

  Bogen indeholder også opskrifter!

  SvarSlet
 25. Hej .
  Jeg er glad for at have fundet din side.
  jeg starter på FODMAP i dag via en diætist.
  Tak fordi du deler din viden med os.
  Det er virkelig prisværdigt.
  Jeg vil også rigtig gerne vide hvordan en dags kostplan kan se ud for dig i lighed med indlægget 2 oppe over mig
  Mange hilsner
  Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vibeke.
   Det bliver spændende med diætisten! Er det en, du selv har opsøgt?
   Jeg har svaret indlægget to oppe med lidt forslag til mad - jeg skal nok lige komme på lidt mere :)
   Jeg håber, at diætisten hjælper dig godt igang. Og at det kommer til at gøre en kæmpe forskel for dig.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 26. Hej Maja.

  Jeg har netop været ved diætist i dag - og heldigvis fik jeg netop en der havde været på kursus/uddannelse i FODMAP. Jeg har ligesom dig lidt af mave smerter m.m siden jeg var 17 år og har alle ubehag og frustrationer! Jeg har så tit tænkt, at det kan ikke passe at der ikke er noget galt med mig - det kan da ikke være normalt - og slet ikke ok at leve med!
  Efter maaaaange læge besøg og "du har irriteret tyktarm - drik vand, HUSK og dyrk motion" (som jeg allerede gjorde/gør i vildskab) forlangte jeg sidste år at blive henvist sygehuset. Samtidig brugte jeg lidt tid på at søge på nettet og stødte på fructose intolerance. På sygehuset fik jeg lavet to kikkert undersøgelser, der ikke viste noget, og ville derfor henvises til en fructose test da jeg virkelig føler, at det er mit problem. Jeg var begyndt at undlade frugt fra min kost og fik det allerede meget bedre af det!... Inden jeg så har nået at få lavet fructose testen, kom jeg så heldigvis til diætist i dag og det hele giver meget mere mening nu. - det er SÅ dejligt at føle at man bliver taget seriøs. Det har været en lang sej kamp, men fra nu af bliver det helt sikkert bedre.
  Lægens råd fra Odense sygehus var desuden at jeg selv skulle købe fructose m.m på apoteket og se om jeg fik det skidt - god læge!
  Jeg tror den størst del af mit problem er fructose da jeg som sagt i længere tid ikke har spist det og har kunne mærke forskel. Men der har også været andre ting der har gjort, at jeg har haft dårlige dage. Dem er jeg heldigvis blevet lidt klogere på nu. Nu skal jeg igang med diæten og lige have de sidste ting med for at se, om jeg kan få en dejlig velfungerende mave! Det ville være skønt...
  Rigtig fedt med denne blog- det giver god inspiration og hjælper os nye med, ikke at give op før vi er kommet igang...

  ps: jeg har haft gode erfaringer med at spise stenalder brødet som rugbrød - der er godt nok mange nødder/kerne i, men en skive eller to til et måltid burde være ok! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene.
   Du må undskylde, at jeg først svarer dig nu.. Hvor lyder det godt for dig, at du har været ved en diætist, der er specialiseret i FODMAP. Du har nemlig helt ret: det kan slet ikke passe, at man skal leve med at have så ondt og have så meget ubalance i hele maven.
   Det er rigtig fint, at du selv kan prøve dig frem og allerede nu nok ved, at fructose er dit største problem. Forsøg med de andre ting og så skal du nok nå frem til, hvad der er okay for dig at spise..
   Hvordan går det ellers for dig, nu hvor du er kommet igang?
   Jeg har faktisk haft en opskrift på stenalderbrød på siden, men jeg fjernede det igen, fordi alle nødder og kernerne simpelthen var alt for meget for min mave, så ville ikke også give andre mavesmerter ;-) Men måske jeg skal poste opskriften igen, og så skrive at folk måske skal nøjes med 1-2 skiver.
   Mvh. Maja

   Slet
 27. Hej!
  Det er godt nok dejligt at læse sådan en blog - eller hvad man nu ser som dejligt, for synes det er noget tankevækkende at læse at så mange lider af irritabel tyktarm - og mange unge mennesker!

  Jeg lider vist også af irritabel tyktarm, den ene dag er det forstoppelse, den næste diarré, den næste nogenlunde almindeligt og sådan kan det ellers køre i ring. Lider også tit af hovedpine og svimmelhed - måske det hele hænger sammen i en ond cirkel?

  Jeg er samtidig overvægtig, så har gået til diætist i ca. en måned nu. Jeg har fået en helt almindelig kostplan, men tror ikke jeg har tabt mig noget som helst - det opdager jeg når jeg skal til kontrol på tirsdag. Men synes ikke det virker som om at jeg har tabt mig.

  I dag jeg var oppe at handle, så jeg forsiden på BT - og det var lige netop FODMAP-diæten de beskev der. Synes det lyder vildt spændende og vil da spørge min diætist om det er noget for mig.

  Men jeg kunne da godt tænke mig at vide om der er andre der er overvægtige og har irritabel tyktarm, som også har haft svært ved at tabe sig?

  Men kuren lyder spændende og vil da næsten håbe at min diætist sætter mig igang med den - både så min mave og mit helbred generelt får det bedre og at jeg får gang i vægttabet...

  Hilsen Louise, 31 år og fynbo :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise.
   Tak for de søde ord. Ja, der er godt nok mærke, der lider af IBS - og som ikke får den hjælp, de har brug for.
   Min mave opførte sig også som din: diarré den ene dag, forstoppelse den næste, osv. Jeg oplevede også at være meget træt - og jeg har hørt, at det hænger sammen med IBS uden at man kan forklare hvorfor. Men jeg tænker selv, at det giver god mening, at man bliver træt, når ens mave skal arbejde og kæmpe så meget for at fordøje tingene. En god fordøjelse er så vigtigt for ens velvære.
   Det er så fedt, at BT har fået mange til at opdage FODMAP. Jeg blev selv interviewet til avisen i forbindelse med deres artikel om fodmap, og jeg er så glad for at kunne være med til at sprede budskabet.
   Jeg er ikke selv overvægtig, så derfor kan jeg ikke tale med om, hvordan IBS har betydning for et vægttab, men jeg har faktisk engang læst, at det er svært at tabe sig, når man har IBS, fordi ens krop bruger alle sine kræfter på fordøjelsen og derfor ikke "har overskud til at tabe sig". Måske det vil hjælpe, når din mave først er i balance :-)
   Jeg krydser fingre for dig - og fortæl endelig, hvordan det går med dig.
   Mvh. Maja

   Slet
 28. Hejsa.
  Er en pige på 17 som for godt et år siden fik afvide at jeg netop have fået IBD (Inflammatory Bowel Disease) som også er en tarmsygdom. Jeg spiser rigtige mange ting af det som FODMAP's faktisk siger man skal holde sig fra og døjer med mavesmerter så jeg ikke kan møde på arbejde og er meget afhæning af mælkechokolade, men er villig til at skifte min kost ud. Men tror du også det er noget der kan hjælpe mig?
  Med venlig hilsen Majken Marie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Majken Marie.
   Jeg har en bog om FODMAP, som så vidt jeg husker er skrevet af en kvinde med IBD. Så der er stor sandsynlighed for, at det faktisk ville kunne hjælpe dig med FODMAP-diæten. Jeg finder lige bogen frem og så vender jeg tilbage til dig. Mælkechokolade giver mig så meget luft i maven, at det halve kunne være nok - og deraf kommer også en helt masse mavesmerter. Men det er helt klart det hele værd at undvære bl.a. chokolade og brød, hvis det betyder, at man får det rigtig godt igen.
   Mvh. Maja

   Slet
 29. Hej - jeg så også forsiden på BT og så købte jeg det - og da jeg læste symptomerne som beskrevet inde i bladet, tænkte jeg; det er jo lige det jeg har fortalt min læge at jeg døjer med.
  Jeg har fået taget blodprøver, afføringsprøver, fået gastroskopi osv. men de har ikke kunnet finde ud af hvad jeg fejlede.
  DET tror jeg at jeg selv har nu!
  Jeg har med stor glæde læst din blog og alle de spørgsmål og kommentarer der er i den på.
  Jeg er i den grad klar til at starte på FODMAP kur og så få prøvet af hvad der virker og ikke virker for mig.
  Jeg skal lige tilføje at jeg har døjet med det i ca. 4 år (mest tarmluft) og på det senere er de andre ting kommet til.
  Jeg er 66 år og motionerer en del , men det har jo ikke hjulpet på det!
  Vildt dejligt at en som dig sætter dig ned og laver denne blog, så vi er flere der kan "komme med på vognen". Tak skal du ha'.
  Svend Erik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Svend Erik.
   Ja, det er rigtig spændende, at BT har fået sat fokus på FODMAP. Det er jeg rigtig glad for, for det kommer til at hjælpe mange mennesker, det er jeg helt overbevist om.
   Jeg motionerer også en del, og det skulle jo gerne være med til at sætte maven i gang og give god balance, men det hjalp slet ikke for mig førhen. Min mave ville ikke samarbejde uanset hvad - men det er helt sikkert, noget helt andet nu. Jeg glæder mig til at høre, hvilken forskel FODMAP kommer til at gøre for dig - og tak for de pæne ord.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 30. Hej.
  Jeg læste også om dette i BT og tænkte- Det er jo mig! Jeg har alle de symptomer og har haft det i mange år! Jeg har været i ubeskrivligt mange undersøgelser på sygehuset pga alle mine maveproblemer, men unden held, og er blevet opgivet flere gange.
  Jeg er her og med startet på FODMAP kuren, og nøj hvor jeg håber der virker.
  jeg er 22 år og det sidste halvandet år har min mave været så slem at jeg næsten aldrig er social mere, da jeg aldrig ved hvordan min mave opføre sig.

  Hvor er det dejligt at læse, man ikke er alene i den båd og der forhåbentlig er håb forude! Tak for at dele disse oplysninger og tak for de gode råd, nu når lægerne bare giver op! Tak tak tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Det er forfærdeligt, at man skal gå i så lang tid og ikke få hjælp, når der rent faktisk er noget, som kan ændre på tingene. Dejligt at BT har været med til at sætte fokus på det!
   Jeg kender godt til det med, at man ikke kan overskue at være social, fordi man lige pludselig vil komme til at have brug for en sofa, en varmepude og en par løse bukser, så jeg håber, at det kan hjælpe for dig at prøve diæten.
   Tak for de søde ord - de varmer!
   Mvh. Maja

   Slet
 31. Kære Maja,

  Jeg vil også sige STORT tak fordi at du har oprettet denne blog! Det er virkelig rart at læse at andre har det på samme måde som jeg og at det er muligt at gøre noget ved det :o) Jeg har selv døjet med irriteret tyktarm i mange år efterhånden, men er aldrig blevet undersøgt nærmere, til trods for at jeg dagligt har ondt i maven.. min læge sagde bare at jeg sikkert havde irriteret tyktarm, for det var så almindeligt og jeg skulle bare lade være med at spise det der irriterede maven.. men det var da nemmere sagt end gjort! Så jeg har prøvet at spise på alle mulige måder og har også fået lavet en tarmskyldning, men intet har virket! Men så læste jeg BT's artikel om FODMAP i søndags og har efterfølgende fundet din blog, og sikke en lettelse :o)Jeg er sikker på at denne diæt er det rigtige for mig.. så jeg vil følge den over de næste par uger! Har pt. en pakke riskiks og noget peanutbutter stående ved min side, som jeg glæder mig til at snacke lidt senere ;o)

  Så TUUUUSIND tak for denne blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rikke.
   Det er så typisk, at lægerne ikke rigtigt tager en seriøst. Det er nemt at sige, at man bare skal lade værre at spise det, som man får ondt af, når man bare har ondt hele tiden! Skal man så bare stoppe med at spise helt eller hvad? Jeg kan godt forstå, at det er rart at læse om andres erfaringer, for nogle gange føler man virkelig, at man er den eneste i hele verden, der har det sådan her. Og det er ofte også lidt som om, at andre folk ikke forstår, hvor meget det rent faktisk påvirker en.
   Jeg er rigtig glad for, at BT har været med til at sætte fokus på FODMAP-diæten. Det er med til at få spredt budskabet om, at der rent faktisk er noget derude, der kan hjælpe.
   Jeg glæder mig til at høre om, hvordan det kommer til at gå for dig med diæten. Jeg kan slet ikke undvære den i hvert fald.
   Riskiks med peanutbutter er en dejlig snack! Min formiddag er slet ikke den samme uden dem ;-)
   Mvh. Maja

   Slet
 32. Og lige bonus info.. har fundet en app til smartphones, der hedder The Monash University, Low FODMAP diet, hvor man kan se hvad der er FODMAP venligt og ikke-venligt, og der er også opskrifter.. Den koster 65,- men tænker at den bliver god at have ved hånden, når jeg køber frokost i kantinen eller handler ind..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen Rikke.
   Jeg har også downloadet app'en, og den er nemlig rigtig fin at have med sig, når man lige skal tjekke en madvarer. Der er dog lidt forskellige meninger alt efter hvor man kigger, hvilke madvarer der har et lavt indhold af FODMAP, men jeg bruger også denne app tit.
   Mvh. Maja

   Slet
 33. Hej
  Tak for en god blog.
  Jeg har haft ibs i 50 år og har prøvet andre udelukkelses kure, men denne ser meget mere overskuelig ud så den må jeg prøve.
  Det er fedt man må få spelt, så bager jeg bare fuldkornsspelt brød med havregryn i og bruger istedet for rugbrød.
  Der står man ikke må drikker juice, men hvis mam presser det selv af appelsin, ingefær, og gullerod er det så ikke ok ?
  Er det koffeinen i kaffe som er hård ved maven ? så koffein fri kaffe burde være ok ?
  Hvis man drikker urtete kan man så bare drikke løs ?
  Er popkorn ok ?
  Jeg håber virkelig det her kan hjælpe mig.
  Tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Tusind tak skal du have.
   Det er så skønt, at man må spise speltmel. Jeg bruger det også til at bage kager og småkager - det kan man sagtens med den sigtede speltmel.
   Jeg håber, at diæten kan hjælpe dig!
   Du må gerne presse din egen juice og drikke, men drik kun små mængder, da maven ikke kan tåle alt for meget frugt på en gang.
   Der er også fodmaps i kaffen, fordi der rent faktisk er kulhydrater i, men jeg tror nu særligt, at det er koffeinen der er hård ved maven. Jeg kan i hvert fald bedre drikke koffeinfri kaffe. Jeg har også hørt, at frysetørret/instant kaffe er bedre for maven end brygget kaffe. Det er vidst bare med at prøve sig frem :-)
   Popcorn skulle være helt okay.
   Jeg krydser fingre for dig!
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 34. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 35. Jeg er holdt op med at ryge for nogle måneder siden, nikotintyggegummi har hjulpet mig, og hjælper mig stadig, men det er ikke forenligt med fodmap-diæten, vel? Er der nogen der har erfaringer, og gode råd?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke, hvad der er i nikotin tyggegummi, men jeg ville i hvert fald gå efter en udgave, som ikke er sukkerfri. Sødemidlerne giver nemlig smadderondt i maven.
   Men måske nogle andre ved, hvad der er i tyggegummiet?
   Mvh. Maja

   Slet
 36. Hey du ;-) har du set at hindbær er blevet ok inde på app'en? :-D hurra!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sofia.
   Ja, det er jo skønt. Diætisten havde godt sagt, at hindbær var ok. Jeg må vidst hellere igang med at opdatere listen herinde :-)
   Mvh. Maja

   Slet
 37. Artiklen i BT gjorde mig opmærksom på Fodmap diæten og efter en uges diæt, ser det ud til, at der er ved at ske en forbedring. Jeg håber, det holder. I skriver meget om problemet med brød. Jeg har ikke set, at der er nogen, der har nævnt produktet Jyttemel. Det er ganske vist hundedyrt og ikke økoligisk, men man får et godt og velsmagende brød ud af det.
  Ingredienser: brune ris, boghvede, majs, sukkerroer, psylliumfrøskal og kartoffelstivelse.
  Fortykningsmidler: Taragummi (E 417), Johannesbrødkernemel/E 410) og Xsanthangummi (E 415).
  Venlig hilsen
  Niels

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Niels.
   Hvor dejligt for dig, at det ser ud til at hjælpe!
   Jeg må da lige tjekke jyttemel ud :-)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 38. God blog, tak. Synes dog det er lidt mærkeligt at du har reklamer for mælkeprodukter for arla liggende på siden. De fleste af os kan ikke tåle dem.

  SvarSlet
 39. Bravo for et nyttigt initiativ. Et spørgsmål : hvordan med jordnødder / peanuts? Jeg har personligt en fornemmelse af, at saltede peanuts virker provokerende, men jeg ser, at du bruger peanutbutter, åbenbart uden problemer ;-)
  Og ved du noget om basilikum - hele friske blade i salat?

  Bedste hilsener fra Eva

  SvarSlet
 40. Peanuts skulle være helt okay :) jeg spiser sjældent saltede peanuts, så jeg ved ikke om jeg ville reagere på dem, men peanutbutter kan jeg sagtens spise!
  Frisk basilikum må du gerne spise :)
  Mvh. Maja

  SvarSlet
 41. Tak for en fantastisk blog :-)
  Da jeg læste om Fodmap i BT, fandt jeg din blog samme aften. Jeg lider af både Ibs og Colitis. Jeg har har haft et år i helvede, da medicinen for Colitisens bivirkninger forstærker symptomerne på Ibs. Jeg har været på diæten i 3 uger og jeg har det fantastisk. Jeg kan slet ikke huske hvornår jeg sidst har haft det så godt :-)
  Venlig hilsen Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise.
   Hvor lyder det bare godt - jeg er glad på dine vegne!
   Jeg havde det helt på samme måde, da jeg startede.. Jeg kunne slet ikke huske, hvornår jeg sidst havde haft det sådan.
   Nu kan jeg næsten ikke huske, hvornår jeg sidst har haft det skidt ;-)
   Mvh. Maja

   Slet
 42. Hej igen :)
  Spændende om jeg kan blive ved med at holde styr på hvor jeg stiller spørgsmål henne ;)
  Den liste du har lavet er der alle fødevare/dem man kender til med høj/lav FODMAP?
  Ved du om der er lavet en dansk FODMAP app?
  K.H
  Majbritt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Majbritt.
   Jeg tror, at der er kommet lidt nye madvarer til faktisk. Jeg opdaterer snart min liste :-)
   Jeg kender desværre ikke til en dansk app.
   Hehe, jeg håber, at du kan holde styr på spørgsmålene ;-)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
  2. Hejsa,
   Jeg er også IBS patient og har været det siden 2009. Mit er så med omvendt fortegn ikke et spørgsmål om hård mave men diarre.
   Der er skrevet en bog om FODMAP af Lisbeth Jensen (diætist på Herlev Hospital) og nogle andre læger/diætister som kan købes i boghandlere landet over. Det kan godt anbefales at læse denne.
   Hospitalerne (læs Herlev Hospital) udleverer FODMAP diæten til deres patienter.
   Hilsen
   Tina

   Slet
 43. Hej,
  jeg har nu fulgt fodmap et par uger. hvordan kan det være at min mave nogle dage gør sindsygt ondt selvom jeg følger diæten. de sidste par dage har jeg haft meget ondt. det eneste jeg kan komme i tanke om der kan have gjort det er fiskefrikadeller. jeg har jo købt en færdig fiskefars i Rema, og går ud fra der er en smule mel og mælk i. men det kan det virkelig gøre så meget?
  Hilsen Pernille

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille.
   Jeg har før oplevet at selv bittesmå ting gør en stor forskel. Fx opdagede jeg, at jeg fik ondt i maven af mine vitaminer, fordi der var dumme sødestoffer i. Tænk at en lille vitamin kan drille...
   Nogle dage er det som om, at der skal mere til, før maven brokker sig, end andre. Men forsøg at hold godt øje med, hvornår den gør det. Måske der både er mel, mælk og løg i fiskefrikadeller? Det ville min mave brokke sig over, nok også selvom det kun var en enkelt.
   Mvh.
   Maja

   Slet
 44. Hej.
  Jeg skal til at starte på kuren nu. Jeg har haft irritabel tyktarm i 2 år nu, hvor jeg konstant er forstoppet med oppustet mave osv. Jeg har i længere tid nu drukket the eller kaffe for at få gang i maven og komme på toilettet, og det har hjulpet mig kortvarigt, da jeg følte mig "tømt" indtil jeg begyndte at spise noget igen. Mit spørgsmål er om jeg skal blive ved med at drikke kaffe og the for at komme på toilettet eller om kuren vil hjælpe på det uden jeg behøver kaffe? Jeg drikker ca 1 kop kaffe og 3 kopper the dagligt.
  Hilsen Mathilde

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathilde.
   Det er svært at sige. Du kan jo prøve uden og se, om se om din mave fungerer uden. Jeg drikker også en del te, og det er min mave glad for. Kaffe forsøger jeg at undgå mest muligt, men får måske 1-3 kopper ugentligt.
   Mvh. Maja

   Slet
 45. jeg var interesseret i at vide om man må bruge sennep

  SvarSlet
  Svar
  1. Sennep skulle være lavt i fodmaps :-)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 46. Hej Maja,

  Jeg har også irritabel tyktarm og har anskaffet mig bogen "Irritabel tarm, Low FODMAP Diet, Giver ro i Maven".

  Her har jeg fået meget nyttig information om diæten, men har svært ved at forstå hvorvidt jeg må spise laktose-madvarer, hvis jeg er blevet testet negativt for laktose-intolerans??

  Jeg har været på FODMAP-diæten i 3 uger nu, og de første to gik rigtig godt. Her spiste jeg ikke laktose produkter. Men så gik det op for mig, at jeg jo ikke var laktoseintolerant. Så begyndte jeg at drikke mælk, spise yogurt og ost. Nu synes jeg symptomer er tilbage...

  Skal jeg holde mig fra laktose selvom jeg er testet negativ?

  Håber at høre fra dig.

  Mvh. Josephine :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Josefine.
   Hvilken slags test har du fået lavet?
   Jeg har kun fået lavet en gentest, som var negativ (Jeg har altså ikke laktoseintolerans rent genetisk). Men jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg ikke tåler laktose. Jeg kan ligesom dig mærke kæmpe forskel.
   Jeg synes, at du skal prøve at undvære laktose i en periode igen. Når din mave er helt i ro, kan du langsomt prøve at indføre det igen. Fx 1. dag prøve med 1 glas mælk og lidt yoghurt, 2. dag prøve med lidt mere og 3. dag spise en hel masse laktose. Hold øje med, hvordan din mave reagerer.
   Der er selvfølgelig ingen grund til at holde sig fra laktose, hvis man godt kan tåle det og ikke mærker noget til det, men når din mave reagerer som den gør, så synes jeg, du skal lytte til den, uanset hvad en test siger :-)

   Med venlig hilsen Maja

   Slet
  2. Hej Maja,

   Tusind tak for dit hurtige svar.
   Jeg må være helt ærlig, jeg kan faktisk ikke huske hvordan testen blev taget, men kan huske at jeg fik beskeden at jeg hverken har gluten- eller laktose intolerans.

   Jeg vil prøve at holde mig fra laktose. Men dette indbefatter ikke smør og nogle oste?

   En anden ting der undrer mig er, at de fx i bogen Irritabel tarm, Low FODMAP Diet, Giver ro i Maven", så at man må spise sukker. Men jeg har bare fået at vide at det i høj grad er sukker som skaber de værste bakterier i tarmen, som giver luft og smerter. Hvad er din erfaring?

   Ved du om man må spise mandler? Jeg har fundet lidt tvetydige informationer herom på nettet.

   Tusind tak!

   Venligste hilsner

   Josephine

   Slet
  3. Hej Josefine.
   Undskyld, det sene svar.
   Ost indeholder meget lidt laktose, så det må du gerne. Bare ikke flødeost.
   Jeg synes ikke, at min mave skaber sig så meget ved sukker, så længe alt det andet er lavt i FODMAPs. Men generelt er det selvfølgelig altid godt med en begrænset indtag af sukker, så jeg holder mig fra det så godt jeg nu kan.
   Mandler må du gerne få lidt af - jeg plejer at få omkring 10 mandler om dagen. Får man for mange har de et højt indhold af FODMAPS.

   Kærlig hilsen Maja

   Slet
 47. Hej Maja :)
  Faldt lige over din blog - har ikke læst det hele og faktisk kun indledningen om fødevarerne...Lige et hurtig spørgsmål...Er det kun de ting der står i kasserne der kan spises og ikke spises?

  Kh Joan ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Joan.
   Min liste er ikke helt opdateret, så der findes nogle lister, som er mere præcise.
   Men der er stadig mange madvarer, som ikke er testet endnu, og dem bør man undgå. Såman skal følge listen i den tid man er på elimineringsdiæten :-)
   Mvh. Maja

   Slet
 48. Hej Maja,
  Jeg har nu siddet i over to timer og læst og læst. Jeg er 30 og har så længe jeg kan huske haft problemer med min mave. Jeg har ikke været så "heldig" at få en diagnose og har meget svært ved at få min læge til at hjælpe mig med noget som helst.
  Jeg har fundet denne liste som jeg syntes er lidt mere overskuelig

  http://bageglad.dk/wp-content/skabeloner/fodmap-diaet.pdf

  Jeg håber meget at denne kur kan hjælpe mig bare lidt. Bliver en glad pige hvis jeg bare kan få en dag om ugen uden ondt i maven eller diarré. Glæder mig til at læse mere og prøve den nye mad.

  Tak.

  Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lotte.
   Jeg beklager det sene svar.
   Hvor lyder det godt, at du har mod på at prøve diæten! Jeg krydser alle fingre for, at det vil hjælpe dig.
   Det lyder til, at du har en læge, der ikke gør sit arbejde godt nok. Du bør blive undersøgt ordentligt, så man kan udelukke, at du ikke fejler noget alvorligt. Først da bør man konkludere, at der så er tale om IBS.
   Jeg kan godt forstå, at du håber på bare at få et par dage uden smerter. Jeg håber, at du kommer til at få så mange gode dage, at du næsten glemmer, hvor slemt du faktisk har haft det.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 49. Hej Maja..
  Kunne vi ikke oprette en facebook gruppe. så kunne vi alle støtte hinanden, komme med råd og opskrifter og dele erfaringer.
  Det kan jo evt. bare være en lukket gruppe så folk ikke kan se man er medlem af den hvis det er.

  Pernille

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille.
   Jeg synes, at det er en fantastisk idé med en lukket gruppe.
   Har du et forslag til, hvad den skal hedde? Så skal jeg nok oprette den :)

   Slet
  2. Den kunne bare hedde det din blog hedder . Så kunne du stå som administrators kunne være fedt man kunne hjælpe hinanden.

   Slet
 50. Hej Maja - hvis du trænger til et lille smil, må du læse min nyeste blogpost:
  http://krydderuglen.blogspot.dk/2013/04/farer-ved-fodmap-kuren-dangers-of.html

  Taknemmelige hilsener

  Uglemor

  SvarSlet
 51. Jeg hopper også på kuren og håber det kan hjælpe..... Blev der oprettet en facebook side? Søger et godt brød som alternativ til rugbrød??

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er oprettet en facebook side nu. Du finder den på
   https://www.facebook.com/groups/402679533172273/

   Med venlig hilsen Maja Pernille Jensen

   Slet
 52. Hej Maja

  Jeg er en voksen pige på 55 år, har hele min liv døjet med maven.
  Prøvet alt mulige midler. Især har jeg fået at vide at jeg skulle spise mere fiber og frugt, og jo være syntes jeg at jeg får det.
  Læste så om MAPFOD i BT for en stykke tid siden, købte bogen og startede med at følge kuren, så godt jeg kunne, og må sige jeg syntes det hjælper.Har nu fået en tid hos en diætist for at få proff. hjælp, da jeg syntes at det er lidt svært at finde ud af kuren selv.Og en ting til, hvor er jeg træt af folks kommentar, når man er i byen og spise, da jeg er slank og ikke spiser dessert netop fordi jeg syntes jeg får ondt i maven af det, men folk tror det er fordi man er bange for at blive tyk, hvad siger man til dem?
  Med venlig hilsen
  J H


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Du må undskylde det sene svar, men jeg sidder begravet i eksamen :-)
   Jeg kan godt forstå, at det er træls, når man ikke ved, hvad man skal sige, når man er ude at spise. Jeg er begyndt at sige, at jeg er laktoseintollerant. (Godt nok har jeg ikke papir på det, men jeg ved jo godt, hvad der sker, når jeg spiser laktose). Folk plejer slet ikke at spørge ind til det, så man behøver ikke gå ind i en længere forklaring omkring IBS og fodmap-diæten, og jeg har ikke oplevet at folk ikke synes, at det er en rigtig god grund til ikke at spise dessert :-)

   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 53. Prøv at høre denne udsendelse på P1 på DR:
  http://www.dr.dk/P1/Sundhed/Udsendelser/2013/05/01213314.htm

  Fin og fornuftig hjemmeside!

  Hilsen
  Jørgen Vestergaard

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil jeg helt sikkert gøre. Tak for rådet.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 54. Hej

  Tak for din oplysning, det vil jeg prøve at høre

  Hilsen
  JH

  SvarSlet
 55. Må man godt spise riskaget?? Der står nemlig bag på det kan indeholde spor af mælk og soya!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man må godt spise riskager ifølge FODMAP-diæten. At fødevarer KAN indeholde spor af mælk og soya betyder at der også bliver produceret varer med de 2 ting, i de samme maskiner, og HVIS man er allergisk overfor mælk og soya, skal man passe på.

   Slet
  2. Mange riskiks indeholder ikke soya og mælk, bl.a. faktas billige riskiks :-)

   Slet
 56. Hej maja.
  Tak for din blog.
  Blev godt nok overrasket over alt det man skal undgå at indtage. Men vil da helt klart tænke mere over hva jeg spiser da jeg har lidt af irritabel tyktarm i mange år og meget ofte ligner en der er meget gravid og er nu 29 år.

  Kram Karina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karina.
   Har du forsøgt med diæten? Jeg håber, at det har kunne hjælpe dig. Jeg lignede også altid en gravid førhen, selvom jeg er slank normalt. Det problem har jeg ikke mere :)
   Kh. Maja

   Slet
 57. Hej :-)
  Jeg stiller mig i rækken af taknemmelige mennesker med ondt i maven. Jeg er 51 år og har ligeså langt tilbage jeg kan huske, haft ondt i maven. For 3 år siden fandt jeg selv ud af at det måtte være laktoseintolerance, og det fik jeg bekræftet ved lægen. Genetisk laktoseintolerant! Jeg er altså født med det. Det er mange år siden jeg fik at vide at jeg har en irritabel tyktarm, men efter at have læst om IBS og FODMAP-diæten, ved jeg nu, hvad jeg må spise og ikke spise.
  Tak for din blog majapernille, den vil jeg følge :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Myrna. Tænk sig, at du har gået så lang tid med laktoseintolerance. Hvor er det godt, at du endelig ved besked, og at du nu kan gøre noget for selv at ændre på tingene. Det er så frustrerende, når man intet kan stille op.
   Tak for de rosende ord.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 58. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej FrkStrawberry.
   Undskyld, jeg først svarer nu. Jeg kan se, at din kommentar er fjernet, men du skal være meget velkommen til at "låne" mine skemaer, hvis du henviser til min blog :-)
   Det er kun fedt, at vi er flere, der spreder budskabet om fodmap-diæten.
   Jeg vil meget gerne læse din blog også.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 59. Hej Maja.
  jeg valgte at gå til en diætist som har introdukseret mig for foodmap. Og jeg er lige startet. Hvilken velsignelse ikke længere at være oppustet som en spærreballon. Føler allerede her på 2. dagen at jeg har mere energi. Jeg har døjet med irriteret tyktarm i mange år og nogle af tingene som jeg ikke kan tåle har jeg selv fundet ud af. Bla er løg en kæmpe synder hos mig.
  jeg har i mange år gerne ville tabe mig men med en tarm som er helt tosset har det været så svært. Derfor valgte jeg at gå til diætist.
  Nu ved jeg at mit projekt kan lykkes og at der er håb forude. Lad os sprede budskabet og hjælpe nogle flere som lider.
  Mange hilsner fra Lina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line.
   Hvor lyder det bare godt for dig! Det er godt gået, at du også selv har fundet ud af, hvad du ikke kan tåle. Jeg var i lang tid helt overbevist om, at kosten ikke have nogen betydning, men hold da op, hvor jeg tog fejl!
   Hvor mange konsultationer skal du have med diætisten? Jeg tror helt sikkert også, at det kan være en stor fordel med professionel hjælp.
   Ja, lad os endelig sprede budskabet, for der er så mange derude, som lider af det samme som os.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 60. Hej Maja
  Jeg har lige været til en fructose undersøgelse på sygehuset og venter på svar. Jeg har allerede levet glutenfattigt i 7 år. Dengang fik jeg at vide at de ikke kunne se på prøven at jeg havde glutenallergi men at min tarm reagerede på det, så derfor skulle jeg leve glutenfri.
  Det har så bare været alt for dyrt så jeg laver al mad selv og dermed bliver det meget glutenfattigt i stedetfor. Da jeg stadigvæk er enorm træt har lægen ment at fodmap er noget for mig.
  Jeg har samtidig også problemer med meget lav jern i depoterne i kroppen og i blodet, lav blodprocent og B12 mangel. Disse har været ude i ekstemer før jeg begyndte at få injektioner med jern og B12.
  Jeg glæder mig til at få svaret på prøven og så har jeg virkelig lyst til at prøve havregrynene af.. for dem har jeg vel nok savnet.
  Mange hilsner Jane

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane.
   Ja, det må være virkelig dyrt at leve glutenfrit. Har du overvejet at stoppe med at spise glutenfrit, og så "bare" undgå rug og hvede, som diæten foreskriver? Hvad endte din fructose-undersøgelse med?
   Jeg håber, at diæten kan gøre en forskel for dig - og at din energi vil vende stærkt tilbage igen :-)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
  2. Hej igen Maja :-)

   Jeg fik at vide at prøven var negativ og jeg ikke behøvede at leve efter fodmap diæten. Jeg har dog aligevel lyst til at prøve fodmap af og du skal nok høre fra mig efter lidt tid. Jeg håber at få energien tilbage og få maven til at virke. ;-)

   Slet
  3. Hvordan er det gået med diæten? :-)
   Kh. Maja

   Slet
 61. Hej Maja
  Det er en super god side du har lavet, virkelig god inspiration. Jeg har det ligesom de fleste andre der skriver, diare, forstoppelse, lidt mavesmerte, dårlig og ubehag, og den daglige kæmpe mave.
  Jeg startede på kuren og de første ca 3 uger mærkede jeg en kæmpe forskel. Daglige toiletbesøg uden dårlig mave, næsten ingen ubehag eller ondt i maven. men de sidste 2 uger er det desværre gået noget ned af bakke.
  Det eneste der overhoved ikke har været bedre er min kæmpe oppustede mave. Den bliver mindst ligeså stor som den plejer.
  Jeg har læst meget om FODMAP, og flere steder står der egenlig meget blandede ting om f.eks. sodavand. Nogle steder må man ikke få kunstige sødemidler, nogle steder må man godt få Coca cola zero og faxe kondi, nogle steder må man ikke få Coca cola.
  Min forvirreing er stor!!!
  Hvad ved du om sodavand?
  Jeg har nemlig mens jeg har været på kuren, fortsat drukket light cola. ikke store mængder, men en smule hist og her. Og jeg tænker at det måske er det der forpurre det lidt for mig nu og også er det, der giver mig min "gravide" mave.
  Jeg håber du kan hjælpe mig.
  På forhånd tak.
  Hilsen Randi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Randi.
   Tusind tak skal du have.
   Jeg forstår godt, at du bliver forvirret over at læse om fodmap diæten. Der er mange forskellige informationer. Jeg kan desværre ikke svare dig klart om sodavand. Jeg har også hørt mange forskellige ting. Jeg drikker sjældent sodavand, men når jeg gør, så er det også light cola. En enkelt gang har jeg fået frygteligt ondt i maven, men ellers har jeg ikke reageret. Jeg ville måske prøve at undgå det i en periode og se, om det måske er det, der gør dig oppustet.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 62. Super blog :-) Jeg er næsten lige startet på diæten - men allerede 4 dage inde i diæten er der en verden til forskel!!

  FANTASTISK!!

  Jeg har besluttet slet ikke at savne de ting jeg ikke kan tåle for de har givet mig mavepine i så mange år.

  Jeg har været oppustet, haft ondt, pruttet så det var socialt handicappende, været igennem adskillige undersøgelser med den sædvanlige diagnose 'IBS'.

  hold da op hvor er jeg glad

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Hvor er det bare godt for dig! Det er næsten ikke til at tro, at man kan have det så godt, vel? :-) Jeg krydser fingre for, at din mave bare kommer til at have det godt fremover.
   Jeg savner sjældent de ting, som man skal undvære, for du har helt ret; de har jo givet os mavepine og vanskeligheder i så lang tid! Så vil jeg hellere undvære :)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 63. Det er så fedt at finde andre der har det samme problem. Jeg har døjet med det i de 22 år jeg har været til. Det har resulteret i enormt meget fravær fra skole osv. Jeg har ikke bestilt andet end at rende til lægen fordi de ikke kunne finde ud af hvad der var galt med mig. Nu har jeg endelig fundet ud af at jeg har irriteret tyktarm, og er blevet anbefalet denne her diæt. Jeg ser meget frem til at begynde på den, og synes det er så fedt at du lægger nogle opskrifter ud så man har lidt at gå efter.
  Rigtig god blog!
  Venlig hilsen winnie :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Winnie.
   Ja, det er en hel befrielse af finde ud af, at der faktisk er andre, som har det ligesom en selv...
   Jeg håber, at du har haft gavn af diæten?
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 64. Héj! Fed blog, mén er det bedst àt købe fodmap diet bogen eller kan jeg nøjes med àt se med her? Og kan man evt tabe sig lidt af livstil ændringen? Døjermeget med irreteret tyktarm. Hilsen Pernille

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille.
   Jeg ville nok købe bogen uanset hvad, for der er det jo professionelle diætister, som forklarer og skriver :-) Jeg tabte mig, da jeg startede på diæten, især fordi jeg ikke længere spiste brød og søde sager. Jeg taber mig ikke længere, men tager heller ikke på. (Jeg vejer det, som jeg skal).
   Jeg håber, at diæten kan hjælpe dig rigtig meget.
   Mvh. Maja

   Slet
 65. Hej! Jeg så, at du tidligere har skrevet, at man må spise al kød og fisk, men hvis man ikke må spise fed mad, må der da være noget fed fisk eller fedt kød, som man skal holde sig fra? :) Mvh Sophie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sofie.
   Jeg oplever ikke problemer med fed kød. Jeg kan fx sagtens spise laks og oksekød. Jeg har hørt, at nogle med IBS har problemer med oksekød, men det har jeg ikke oplevet :-)
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 66. Hej Maja

  Din blog er redning i alt tristheden. Jeg er lige blevet anbefalet FODMAP diæten. Men jeg er også blevet forslået en del mælkesyrebaktiere piller og tilskud af fordøjelsesenzymer. Får du nogen form for vitamin-piller, tilskud, medicin eller??


  Mvh

  Pernille

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille.
   Jeg drikker HUSK-pulver for at holde fordøjelsen igang. Jeg har ikke været så god til at huske (haha) at drikke det, men jeg kan mærke en forskel, når jeg gør, så det er bare med at indføre det som en morgen-rutine. Ellers tager jeg kalk og D-vitamin, men det er også det :)
   Mvh. Maja

   Slet
  2. P.s. Jeg håber virkelig, at diæten kan hjælpe dig - så al tristheden kan få lov at forsvinde :-)

   Slet
 67. Hej Maja - super god ide men en blog der omhandler ibs �� selv har jeg nu været på diæten en uge, og holder mig fint til bogen Low Fodmap diet - jeg kan helt sikkert mærke en forskel, og som en sidegevinst har jeg tabt mig 3 kg ������ Jeg kan på det varmeste anbefale andre ligestillede at prøve denne diæt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mia!
   Hvor lyder det bare godt! :)

   Slet
  2. Hov, jeg var lige for hurtig på tasterne.
   Jeg tabte mig også et par kilo i starten af diæten, så det er bare en skøn sidegevinst. Man kan bare mærke, hvor godt ens krop får det, når fordøjelsen lige så langsomt begynder at virke igen.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 68. Hej:)
  Kan godt se du har lavet de kasser oven øverst med high og low. Men du skriver listen med low fodmap er lang, hvor finder jeg den?

  MVH T. F.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej T.F.
   Der findes mange lister på nettet, men man skal selvfølgelig tage alt med et gran salt, for de fleste er bare bloggere som mig og ikke professionelle diætister. Jeg kan råde dig til at købe den nye danske bog om fodmap-diæten - her er der en god liste i.
   Med venlig hilsen Maja :)

   Slet
 69. Hej

  Jeg melder mig i flokken, der afprøver denne diæt, da jeg ikke rigtig føler, at jeg kan tillade mig at lade være. I de sidste 10 år har jeg lidt af tiltagende maveproblemer (hyppig afføring, tynd mave, oppustethed, luft i maven, kvalme mm.), som nu er så slemme, at jeg har svært ved at overskue at gå på arbejde og helst undgår sociale arrangementer med en ret stor ensomhedsfølelse til følge. Desuden har jeg nærmest udviklet en angst for at spise, da jeg får det skidt efter hvert måltid og nogle gange skal akut på toilettet.
  Selvom jeg ikke ønsker tilstanden IBS for nogen, er det nu rart at vide, at der er andre, der kæmper med de samme problemer.
  Jeg har et enkelt spørgsmål, hvad sukker angår: Jeg har fået konstateret fruktosemalabsorption og fik i den sammenhæng at vide, at jeg skulle undlade sukker pga. at det indeholder 50% fruktose, men det synes jeg ikke, jeg læser om her eller i den nye danske bog om FODMAP diæten. Er der nogen, der har erfaring med sukker og maveproblemer?
  Hilsen M

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej M.
   Jeg håber, at diæten kan hjælpe dig. Du har i hvert fald helt samme symptomer, som jeg havde. Jeg kan godt huske, hvor invaliderende det var ift. arbejde og sociale arrangementer. Selvom fodmap diæten kan hjælpe dig med at få styr på maven og de fysiske symptomer, kan det godt være en ide at tale med fx en psykolog om alle de psykiske ting, der foregår, når man har haft det som dig. Jeg oplevede i lang tid efter at være ked af det og meget frustreret.
   Det er rigtig rart at vide, at man ikke er alene om at have IBS, så det er vigtigt, at vi bruger hinanden, både når det går godt og når det er svært :-)
   Jeg har desværre ikke erfaringer med sukker og maveproblemer, men jeg hører mange sige, at de ikke tåler sukker særlig godt. Måske du kan prøve at skrive inde på facebook-gruppen, som jeg har oprettet? Her er folk rigtig gode til at hjælpe hinanden og dele erfaringer.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
  2. Hej igen
   Jeg har nu fulgt diæten helt strikst i 10 dage og en uge forud for det med et par enkelte svipsere, og synes desværre ikke jeg har fået det bedre, måske snarere lidt tværtimod?! Hvis den hjalp, ville jeg så ikke kunne mærke en effekt nu, mon? Men ok, det er jo heller ikke alle, der har glæde af den. Har lidt en mistanke om bakterieovervækst i tyndtarmen, da mine symptomer passer fuldstændig på det, så det vil jeg få lægen til at tjekke snarest.
   Du har ret ift. psykolog. Har faktisk været afsted á nogle omgange, mest ud fra en mistanke om, at mavegenerne måske kunne skyldes noget psykisk...

   Slet
 70. Hej Maja Pernille,
  Da mennesker der her glæde af FODMAP kost ofte mangler de enzymer som skal nedbryde fruktose og laktose mm. kunne det være en fordel at spise disse fordøjelsesenzymer som maven mangler (de findes på kapsel) - har du nogen erfaringer med det?
  mvh. Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne.
   Jeg har kun erfaringer med at spise kapsler med det enzym, som nedbryder laktosen. De er ret dyre, så det er ikke noget, jeg bruger tit, men hvis jeg er til fest/på restaurant eller lignende, så har jeg dem altid med i tasken. Pillerne skal spises samtidig med maden og hjælper herefter med at nedbryde laktosen. Jeg skal spise ret mange af pillerne ad gangen for at de hjælper nok, men gør jeg det, så oplever jeg ikke at få ondt i maven.
   Jeg har ikke prøvet kapsler til at nedbryde fruktose.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 71. Hej
  Jeg er lidt forvirret, for syntes ikke de forskellige lister er ens, det her er lidt nyt for mig, men jeg vil prøve. Hvor finder jeg en udførlig liste?
  Hvad med avokado, fennikel? Nogen steder er hindbær - andre steder + .
  Hilsen Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov, dit svar kom ikke ind som svar, men står nedenunder her på siden :-)

   Slet
 72. Hej Lene.
  Jeg kan sagtens forstå, at du bliver forvirret.
  Der forskes både på FODMAP i Australien og USA, og de er ikke altid enige om resultaterne. Jeg følger altid Australien, hvis der er uenighed om nogle madvarer, fordi Australien er dem, der har forsket i længst tid :) Jeg vil råde dig til at købe den danske fodmap-bog, da der her er en opdateret liste, som er lavet af professionelle diætister.
  Jeg håber, at diæten kan hjælpe dig rigtig meget!
  Med venlig hilsen Maja

  SvarSlet
 73. Jeg har nu været på diæten i ca. 2 uger. Jeg kan mærke en forskel, men jeg har også på det sidste følt mig underlig tilpas. Jeg føler mig stiv og har ondt i kroppen. Er det noget andre også oplever? Jeg læste et sted at der for nogle ville komme en "nedgangsperiode" fordi kroppen tilpasser sig, men jeg er lidt bekymret for om det er normalt, for det er rimelig generende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Jeg havde også en periode på i hvert fald en måned, hvor jeg var fuldstændig vildt træt. Jeg har også fået at vide, at det er meget normalt, fordi kroppen stadigvæk har brug for tid til at komme ovenpå igen. Jeg mærker ikke samme træthed nu, så det er helt sikkert gået over igen.
   Jeg håber, at du har det bedre nu? Og undskyld det sene svar - jeg har simpelthen haft så travlt, men nu skulle jeg være tilbage på bloggen igen :)

   Slet
 74. Hei!
  Jeg er så glad for å ha funnet denne bloggen!
  Jeg har cøliaki, det fikk jeg vite for ca 9 måneder siden, og har spist glutenfritt siden det. Men jeg har fortsatt mye plager med magen, og kjenner meg godt igjen i mange av symptomene på ibs. Så jeg vurderer nå å prøve FODMAP, for å se om det vil gjøre en forandring i kroppen.
  Det er mange gode tips på nettet, men jeg lurte på om du vet om en bok om FODMAP som du anbefaler? Har sett den finnes flere, men kanskje noen er bedre enn andre?

  Så spennende å lese bloggen din, og så utrolig bra at du har blitt bedre!!

  Mvh Elise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Tak for din besked :) Jeg har købt den engelske bog "IBS - free at last!", som er rigtig god. Samtidig har jeg den danske bog om fodmap, og den synes jeg også er meget brugbar.
   Jeg håber, at du også oplever at få det bedre - jeg krydser fingre!
   Kh. Maja

   Slet
 75. Hej Maja Pernille
  Tak for en inspirerende blog!
  Jeg har købt Kamut mel i helsekost og er nu i tvivl om det indeholder Fodmaps. Finder ikke noget om det i Low Formap Diet bogen og ej heller på denne side. Kamut er i slægt med durumhvede
  Mvh Anne-Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-Lise.
   Jeg tror ikke, at de har forsket i Kamutmel og derfor kan jeg ikke sige det, men når det er i slægt med durummel, så tror jeg desværre ikke, at det er low fodmap. Men lad os krydse fingre - måske du snart forsker i det :)
   Kh. Maja

   Slet
  2. Tak for svar Maja. Bagte boller af kamutmel, men det kunne tarmene ikke klare desværre! Så kan ikke anbefales
   KH Anne-Lise

   Slet
  3. Hej Maja Pernille og Anne-Lise, Kamut er rent faktisk undersøgt, men kan ikke bruges. Enkorn derimod er testet ok, det har nogenlunde samme indhold af fruktan som spelt. bages der med surdej og ved høje temperaturer nedsættes fruktanmængden yderligere. mvh Bettina Birk (kd)

   Slet
 76. Jeg vil gerne have gode råd til hvor man handler billigst ind. Det er generelt rigtig dyrt at skifte de almindelige kornprodukter ud med produkter lave i FODMAP. Er der nogle der har et fif til hvor man kan finde et godt udvalg til billige penge, fx en online shop udenlands?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia.
   Du har helt ret i, at det kan være smadderdyrt at handle ind til low fodmap. Hvilke produkter tænker du mest på? Speltmel fx er generelt altid billigt i Lidl, så der køber jeg det oftest. Jeg kender ikke rigtig til nogle sider på nettet, men jeg kan prøve at undersøge det :)
   Kh. Maja

   Slet
 77. Hej Maja! Først og fremmest tusind tak for din blog herinde... den har givet mig nyt håb og lysten til at prøve endnu en kur. Jeg lider selv på snart andet år med irritabel tyktarm. Meget oppustet som du så fint selv beskriver, og om aftenen er jeg også voldsomt gravid at kigge på. Har daglige koliksmerter.. men er sikker på det har noget at gøre med hvad jeg spiser i løbet af dagen.

  Har et spørgsmål omkring Kød? Hvad for typer kød må jeg spise som mindsker luft i maven ? :)

  Kh Morten :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej :-)
   Kød i sin reneste form indeholder kun fedt og proteiner. FODMAPS er kulhydrater, så dem er der ingen af i kød. Derfor kan du spise alle slags kød, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, om der er tilføjet noget til kødet, fx ved pålæg - der er der ofte løgpulver, m.m. i. Fiskefars er der ofte fx også tilføjet krydderier, mælk, m.m. i.
   Jeg har hørt fra nogle, at rødt kød kan give luft i maven, men jeg kan nu sagtens spise en bøf eller hakket oksekød :)
   Mvh. Maja

   Slet
 78. Hej med dig.
  Det er virkelig interesant at læse her på din blog.
  Jeg har en søn, på knap 2 år, som har fået fjernet halvdelen af sin tyndtarm og halvdelen af sin tyktarm, dette gør at han nu har korttarmssyndrom. For ham betyder det at maden passerer meget hurtigt uden at han når at optage ret meget af den og samtidig har han meget svært ved sukker. Oveni er han laktoseintolerant. Vi er blevet rådet til at holde ham fra mælk, frugtsukker og sukker i det hele taget.
  Det sætter jo visse begrænsninger.
  Jeg er så blevet gjort opmærksom på denne diæt og sad derfor og søgte efter den på nettet, der faldt jeg så over din blog og nu vil jeg give mig i kast med at læse mere og se om det mon var noget der kunne være godt for min søn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina.
   Sikke en masse, din lille søn har været igennem. Ja, det sætter godt nok sine begrænsninger, men måske diæten kunne være en god mulighed for ham :-) Jeg holder mig generelt også helst fra sukker. Hvad med stevia - kan I bruge det til ham? Mange opskrifter kan jo laves med stevia i stedet for sukker, og så får han stadig mulighed for at få noget sødt.
   Med venlig hilsen Maja

   Slet
 79. Hej jeg blev så glad da jeg læste din blog. Jeg er en pige på 20 år, som lider af ibs og jeg skal til snart at starte på foodmap diæten, men syntes det lød så uoverskueligt, men efter at have læst din blog ser jeg mange muligheder, og kan godt se at man kan lave spændene og god mad uden det bliver det samme og bliver kedeligt :)
  Men jeg må indrømme jeg er skeptisk. Jeg har været syg med ibs siden februar måned, og gik indtil start september hvor lægerne først der fandt ud af hvad der var galt. Jeg lider meget af mange afføringer, det er blandet mellem vandet og almindeligt og jeg kan sagtens havde afføring 6-7 gange om dagen, men mest de dage hvor jeg skal uden for min dør f.eks. i skole, ud og køre med tog, ud og shoppe længere end 5 minutter fra mit hjem osv. Det skyldes nok at jeg stort set isolerede mig selv indtil lægerne fandt ud af hvad der var galt. Da jeg så fik diagnosen ibs begyndte jeg som sikkerhed og for overhoved at turde gå i skole og tage andre steder hen imodium hver dag og for det meste 4-5 tabletter om morgenen inden jeg skulle afsted i skole (og jeg havde stort set aldrig diarre, bare mange afføringer grundet nervøsitet over at skulle i skole og tanken om hvad nu hvis jeg skal på toilettet i skolen). Har nu taget imodium dagligt (eller cirka 5 dage i ugen) i 3 måneder. Derfor pointen i mit lange indlæg, hjælper diæten på afføringer? Altså får man normal afføring med kun afføring en til to gange i døgnet eller mindre? Altså får man et normalt liv igen hvis man holder sig til diæten? Jeg er desperat efter svar, da jeg er ude i et dagligt misbrug af imodium.
  Hilsen den meget fortvivlede pige, der næsten har mistet modet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Det lyder bare slet ikke rart. Jeg kan godt huske, at man hurtigt kan komme til at lukke sig lidt ind i sig selv, men det er bare så vigtigt, at man ikke lader sig stoppe og den dumme mave. Hvis man først begynder at have lidt angst over at skulle nogle steder, så går det lige i maven og så reagerer den fx med en masse toiletbesøg.
   Inden jeg startede på diæten var jeg skiftende forstoppet eller afføringer mange gange om dagen. Kunne godt gå på toiletten 6-7 gange om dagen, hvor det var sådan grødet - men selv efter mange gange på toilettet følte jeg mig ikke udtømt.
   Efter tre dage på diæten kom jeg for første gang i lang tid på toiletten med helt normal afføring. Nu kommer jeg på toilettet ca. en gang om dagen og min mave fungerer bare igen. Ikke noget med at rende på toilettet i tide og tide. Så jeg vil helt sikkert råde dig til at holde en pause fra imodium og i stedet give den en skalle med diæten :-)
   Jeg håber virkelig, at det kan hjælpe dig. Du må endelig skrive, hvis du får brug for at dele dine frustrationer igen. Du må endelig ikke miste modet :-)
   Mvh. Maja

   Slet
 80. Hej Maja,
  Først TAK for at du skriver denne blog. Som mange andre herinde, har jeg virkelig savnet ordenlig råd og vejledning. Jeg har forsøgt at undgå denne diæt længe nu, da jeg simpelthen ikke kan overskue det.
  Derfor vil jeg høre, om man SKAL følge kuren i 8 uger til at starte med, eller kan man godt bare stille og roligt forsøge at udelukke de madvarer der er meget FOODMAP?
  Jeg glæder mig meget til at høre fra dig - og endnu en gang tak.
  Kh Marie

  SvarSlet
 81. Hej alle herinde :-)
  Prøv lige at google "For lidt mavesyre" (også selvom du tror du har for meget)
  For os med IBS kan det være meget spændende læsning. Jeg har lige købt "Amara Kliniplex", men har ikke prøvet dem endnu.
  Bare et forslag
  Kh Ulla

  SvarSlet
 82. Hvordan får i brød?
  Jeg bager meget bde brød og kager.... synes det er meget uoverskueligt.
  Brød lavet på glutenfri brødblanding kan jeg ikke lide......

  SvarSlet
 83. Hej....ang brød.....jeg bager knækbrød og boller m revet gulerød og forskellige kerner i. Der er også stenalderbrød det er uden
  mel. Jeg bruger speltmel i alt hvad jeg bager. Hvis du ik kender bogen low fodmapdiet......skulle du købe den.....den giver god inspiration.

  SvarSlet
 84. Kan man drikke øl eller rødvin, når tyktarmen er irriteret.?

  SvarSlet
 85. Hej Maja
  Hold da op, jeg får næsten tårer i øjnene af alle de succes historier her inde! Jeg havde faktisk opgivet og indstillet mig på at sådan er det bare. Jeg har haft diagnosen i ca. 10 år nu - og symptomerne i over 25! - og har bare fået at vide at jeg måtte prøve mig frem med hensyn til madvarer. Det har været nærmest umuligt, når man ikke har noget at gå efter. Men nu har jeg nået at gå efter og kan måske endda få det bedre - Tak for det :)
  Jeg har læst alle indlæg og svar og hopper med i facebook gruppen også - og ser frem til at udforske og dele diverse opskrifter og gode råd :)
  Tak igen for en god blog og nyt håb!
  Hilsen Randi

  SvarSlet
 86. Hej Maja
  Jeg har købt Fodmap app'en og bliver noget forvirret over bl.a. At se havregryn er begrænset til 25 g og kokos til 18 g. Alle andre steder har jeg jo set dem på positiv listen. Og jeg havde læst du næsten levede af havregrød, da du startede diæten. Det har jeg også haft lyst til. Inden jeg opdagede Fodmap havde jeg det allerbedst når jeg slet ikke spiste.
  Håber du kan hjælpe mig med at bliver klogere på hvorfor der er de her begrænsninger i mængder, hos de danske diætister.
  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
 87. Kære Maja.
  Rigtig god blog med mange gode informationer. Jeg har en mand med irriteret tarm, og han har haft rigtig god glæde af at holde sig fra FODMAPs.
  Hans læge på OUH har så ikke været så behjælpelig, så vi har selv fundet noget, du og andre evt. kunne ha' interesse i, fx. har Herlev gang i mere forskning:
  http://www.herlevhospital.dk/NR/rdonlyres/83E42AEF-D247-4BB7-8711-087CCCFFA92C/0/BT_artikel_FODMAP_feb14.pdf

  http://www.kirurgiskklinik.dk/?page_id=156

  Bog, som udkom sidste år: http://www.saxo.com/dk/low-fodmap-diet_stine-junge-albrectsen_paperback_9788792746276

  Og to radioudsendelser:
  http://www.dr.dk/arkivP1/Sundhed/Udsendelser/2013/05/01213314.htm - om baggrund mm.

  og

  http://www.podcastdirectory.com/episodes/sundhed-p%c3%a5-p1-13-05-13-22598465.html - med mere praktisk orienteret information ved diætist.

  Hilsen Hanne

  SvarSlet
 88. Jeg har haft problemet i mange år nu og kan slet ikke deltage i noget socialt. Løbeture er slut, da jeg altid skal på wc når jeg er uden for rækkevidde fra toilettet. Når jeg skal afsted er det NU og ikke om 5 minutter.

  Jeg har - undskyld udtrykket - blevet tjekket i hoved og røv, og de kan ikke finde nogle problemer. Ingen intolerans, overfølsomhed for noget og det er bare ved at være træls.

  Jo mindre jeg spiser, jo mindre er mit problem. Så jeg har tabt mig meget på to år, pga. denne sygdom.

  Så nu skal jeg gøre noget og så faldt jeg over din blog

  SvarSlet
 89. Hej - jeg har selv altid lidt meget af oppustet mave og fordøjelsesproblemer og opdagede i sin tid på en interrailtur omkring Middelhavet, hvor jeg ikke spiste rugbrød, at jeg ikke havde samme problemer. Har siden boet flere år i Italien, hvor jeg heller ikke spiste rugbrød og ikke havde problemer. Her i Danmark fremhæves det overalt, at man for at spise sundt skal spise groft, rugbrød, spise yoghurt for ens tarmflora osv. Man kan sagtens spise sundt og få fibre på andre måder.

  SvarSlet
 90. Tak for artiklen. Jeg vidste - som mange andre - ikke rigtig hvad FODMAP diet var.. Jeg havde selv symptomer for oppustet mave og kramper, men det er først nu jeg ved hvorfor. Tak for hjælpen.

  SvarSlet
 91. Kære Maja. Laaangt indlæg coming up!
  Det du beskriver, er der mange der kan nikke genkendende til. Også unge mennesker. Jeg er selv læge, og nej, som læge lærer man ikke om FODMAP diæten, men det er jo også noget som er "upcoming" og skal bevises ved mange videnskabelige forsøg før de kan stå inde for at undervise i det på universitetet. Sådan skal det være.
  Der er jo kommet rigtigt meget i medierne på det sidste omkring gluten-intolerance, dets udbredelse, og rigtigheden af om man kan være sensitiv over for det uden at være som sådan gluten allergiker, som jo altså er en meget begrænset gruppe.
  Og her kommer FODMAPs ind i billedet, og jeg synes det er en meget interessant medspiller i debatten!
  http://m.huffpost.com/us/entry/7111992?linkId=13734190
  Jeg har selv irritabel tyktarm, og har haft det siden jeg var teenager. Nu er jeg 32. Jeg har efterhånden erfaret at nogle ting kunne irritere min mave, såsom laktose og hvidløg og at jeg bliver forstoppet af hvedebrød. Generelt er mine gener over hele linien: forstoppelse, skiftevis med diarré, oppustethed og mavesmerter. Grunden til at det ikke har generet mig så meget er nok min viden om at det ikke er noget alvorligt, da jeg selv har gættet mig frem til diagnosen.
  Dog er det også sjældent, måske en gang hver 2. Måned, at jeg har kraftige mavesmerter.
  Irritabel tyktarm er egentligt en udelukkelsesdiagnose som man først kan stille når man via andre undersøgelser har udelukket nogle af de "rigtige" tarmsygdomme. Irritabel tyktarm er én af de diagnoser som er ret lav-prestige...Den bliver dog mere og mere anarkendt. Og er forresten det samme som IBD. Den bliver måske lidt forbundet med at ramme folk som lidt er nogle pive-hoveder som gerne vil have en undskyldning for at melde sig syg fra arbejde/skole. Jeg tror det er meget forskelligt hvordan læger ser på den tilstand.
  Jeg er lige nu i udlandet, så kan ikke overskue at starte en sådan diæt her! Men når jeg kommer hjem om 3 uger, skal den helt sikkert afprøves.
  Mest af alt kommer jeg til at savne chokoladen! Men jeg tænker allerede at laktosefri mælk som kan købes i min netto, med sukker og mørk chokolade sagtens kan give mig mit daglige chokolade-kick!
  Og jeg kan godt lide at bage, så jeg må i gang med at bage spelt- og glutenfrit.
  Det gør det dog ikke nemmere at have mand og 2 børn som jo gerne skal kunne spise normalt selvom moren spiser mystisk.
  Jeg tror jeg allerede nu kan forudse at jeg kommer til at konstatere at jeg godt kan tåle lidt hvedemel men at laktose er no-go. Men vil hellere gå systematisk til værks, så jeg også kan finde ud af hvordan jeg reagerer på alle de andre ting med FODMAPS i. Lige nu er det jo svært. Min mave har det ALTID skidt, så der er svært at sige hvad der gør en forskel, før den ligesom er nulstillet.
  Noget andet jeg vil tage hjem og gøre er at læse den for nyligt oversatte bog "tarme med charme". Ja, det hedder den! Den fortæller i let læseligt sprog nærmest alt hvad der er at vide om tarmsystemet. Selvfølgelig ud fra forfatterens eget synspunkt, men hun lyder meget fornuftig og inde i alt den nyeste forskning.
  Igennem mit eget diæt-forsøg og den bog vil jeg forsøge at blive én af de praktiserende læger som ikke har lige så mange frustrerede mavesmerte-patienter ��For dem ER der mange af! Det er lidt tabu-belagt og derfor er det ikke noget mange skilter med. Man kan i langt højere grad fortælle folk at man lider af hovedpine, ondt i ryggen end luft i maven, ikke?
  Jeg vil se om jeg kan finde tilbage til denne blog hvis jeg får opbygget nok rygrad og morivation til at får gennemført diæten systematisk!
  Tak for en god blog, den ser ud til at hjælpe mange videre.
  Mvh Marie

  SvarSlet
 92. Hej
  Jeg undrer mig over at rødvin og kaffe ikke nævnes noget oftere i forbindelse med IBS? For mig er det de værste ting overhovedet. Bare en mundfuld rødvin eller kaffe, så er maven helt i udu. Og det er ligemeget om det er filterkaffe, pulverkaffe eller koffek fri. Mvh Bodil

  SvarSlet