Små tips til en FODMAP-diæt

Jeg har indsamlet lidt forskellige tips og informationer om FODMAPs, som kan være nyttige, hvis man vil til at starte på diæten.
  • Boullion, som du køber i supermarkedet, indeholder ofte FODMAP (bl.a. løg), så hvis du vil undgå FODMAPs fuldstændigt, så lav din egen fond.
  • Hvis du gerne vil have hvidløg eller løgsmad i din mad, så svits dem i noget olie på en pande - og fjern derefter alt fra dem. De FODMAPs, som findes i hvidløg og løg, vil ikke komme ud i olie. (Steger du derimod i vand, vil FODMAP'sene, som er vandopløselige, ende ude i vandet på din pande - og dermed også i din mad. Og hvis du vil undgå luft i maven, skal du gå langt udenom dette).
  • Ahornsirup har som dene eneste sirup et lavt indhold af FODMAPs, så vælg altid denne frem for de andre.
  • Selvom et produkt er glutenfri, er det ikke ens betydende med, at det har et lavt indhold af FODMAPS, så husk at kig på ingredienserne. (Der kan fx være honning, sirup, osv. i)
  • Sørg for at få nok fibre ved at spise fx kartofler med skind, grønne bønner, ris og havregryn.
  • Selvom soyamælk ikke indeholder laktose, så indeholder mange soya-produkter alligevel FODMAPs, så hvis det er muligt, så vælg almindelig laktosefri mælk eller rismælk. (Jeg drak soyamælk et helt år, fordi jeg havde på fornemmelsen, at min mave reagerer på laktose. Min mave fik det også en lille smule bedre, men ikke meget, så jeg startede med at drikke almindeligt mælk igen. I dag kan jeg godt se, at soyamælken hjalp en smule, fordi der ikke var laktose i, men på grund af indholdet af FODMAPs (også fra alt det andet mad) fortsatte min mave selvfølgelig med at være i ubalance).
  • Jeg kan godt spise chips uden at få ondt i maven, men vær opmærksom på, at nogle chips indeholde mælkeprodukter, løgpulver, m.m. Jeg vælger altid bare helt almindelige chips med salt. Irriteret tyktarm reagerer også på fed mad, så det skal selvfølgelig spises med måde.
  • Når du på FODMAP-diæten ikke længere drikker juice og evt. også kaffe, så sørg for at drik rigeligt med vand! Din krop er vant til at få væske fra juicen og al kaffen, så det skal du opveje ved at drikke vand.

39 kommentarer:

  1. Hej Maja. Jeg så lige du havde skrevet at man skal holde øje med glutenfri produkter ikke indeholder honning!? :-O er der foodmaps i honning? Jeg bruger tit honning til rodfrugter eller i bagning :-(

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sofia.
      Ja, der er desværre FODMAPS i honning :( når jeg bager fodfrugter undlader jeg honningen og "marinerer" dem bare i hvidløgsolie (uden hvidløgene i) og forskellige krydderier, og det fungerer også rigtig fint :)
      Men kan godt forstå, hvis du er træt af at skulle undvære honningen.
      Kh. Maja

      Slet
  2. Kan det være jeg bare ikke reagere på honning? For der har ikke været nået og jeg prøvede æbler i salat et par gange og der skete intet. Men med løg, hvidløg og de andre ting flipper min mave ud med det samme! :-S

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sofia.
      Ja, det kan sagtens være, at din mave ikke reagerer på honning. Alle vores maver er forskellige, og min mave tåler måske nogle produkter mere end din, og omvendt. Jeg har et par enkelte gange i forbindelse med sygdom fået lidt honning, hvilket jeg heller ikke mærkede til. Prøv dig frem :) Så længe du ikke bliver dårlig, kan du sagtens spise det.
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
    2. Det kan også være fordi du sagtens kan tåle fruktose, men ikke fruktaner.. Det står der også om i den amerikanske fodmap bogen, at mange tåler fruktose, og man derfor bør testes for fruktose og laktose intolerence..

      Slet
  3. Et lille tip; den 2. april udkommer der en bog som ser ud til at kunne være en STOR hånd til alle med IBS. Den koster normalt 299,- men så den på nettet i dag til under 100,-
    http://www.plusbog.dk/

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for tippet! Jeg har bestilt bogen nu :-)
      Mvh. Maja

      Slet
    2. Jeg siger også tak for tippet!! - bogen er bestilt:).
      Sidder tilfældigt med en artikel fra 17. marts og ser jo at det er dig Maja Pernille :). Fantastisk som nettet kan kæde tingene sammen.

      Er/var jeres smerter også hovedsagelig lige omkring/til højre/venstre for navlen?

      Super at vide man ikke er ene om disse problemer!

      Dbh
      Wendy

      Slet
    3. Hej Wendy.
      Hehe ja, jeg var så heldig at blive interviewet :-) det er fedt at få lov at sprede budskabet om diæten!
      Mine smerter er oftest lige ved navlen, måske lidt under navlen.
      Er du startet på diæten?
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
    4. Hej Maja
      Super artikel - og den virker jo :).
      Mine smerter er også lige ved navlen.
      Ja, jeg er startet på principperne fra diæten. Skal vist lige ind i en rytme. Men synes allerede at jeg kan mærke en forandring! ikke at mine smerter er væk, for det er de ikke - men de er mindre. Jeg bliver slet ikke så oppustet som ellers, alene det er skønt. Har købt noget glutenfri/laktosefri knækbrød som smager super godt. Har holdt mig langt væk fra andet brød (lidt en kold tyrker)da det jo er fra den ene dag til den anden:). Meget af det mad man ikke skal spise, har jeg spist meget af.....Så jeg skal lige hitte rundt i hvad det er jeg så skal i stedet. Glæder mig til bogen kommer, så får jeg nok endnu mere inspiration. Men, nu skal det være og jeg er top motiveret og totalt overbevist om, at det virker. Alene i løbet af få dage er der en forandring til det bedre - så det er bare om at hænge i:). Held og lykke til dig!
      Bedste hilsner
      Wendy

      Slet
  4. Ved du om det er muligt at kunne spise nogen former for chokolade, rugbrød og pizza indenfor denne diæt? Er også ret vild med avocado, men står der man ikke må spise:(
    Mvh
    Jeanette.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jeanette.
      Jeg kan godt spise mørk chokolade, hvor der kun er spor af mælk i. Det får jeg ikke ondt af :) rugbrød har jeg ikke noget alternativ til, men jeg bager groft speltbrød i stedet for, men det er jo ikke det samme som rugbrød desværre.
      Man kan få glutenfri pizza blandinger fx i rema 1000, og det må du gerne spise.
      Jeg kan godt spise en halv avocado en gang imellem, så det kan du jo prøve, måske en halv om formiddagen og en halv om eftermiddagen kan gå - hvis du er heldig ;-)
      Mvh. Maja

      Slet
  5. Når i er på diæten, spiser i så en lille smugle af det man "ikke må" eller holder i jer helt fra det? Kan se i fx. skriver om avocado - det har jeg aldrig haft problemer med at spise. Så tænkte om jeg godt kunne spise det eller om det er bedst at lade helt vær?
    K.H
    Majbritt

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej igen.
      Man bør være på diæten og følge den til fulde i ca. 4-6 uger. Når man så er symptomfri, så bør man prøve sig frem med de forskellige kategorier fx laktose, fructaner, osv. På den måde finder man ud af, om der er nogle kategorier man godt kan tåle, nogle man kan spise lidt af, nogle men slet ikke kan :-)
      Avocadoer hører under polyoler sammen med fx abrikos, sukkerfri tyggegummi, svampe, m.m. Måske den kategori er okay for dig, men start med at undlad den, og prøv dig så frem.
      ca. 30 g. avocado er faktisk lav i FODMAP, så det må man gerne spise.
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
  6. Hej Maja,

    Jeg elsker tun, og gerne den i olie. Kan jeg spise det ?

    Mvh Nada

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det må du gerne. Jeg spiser det ofte selv i salater og lignende, fordi det mætter så godt. Så spis du bare løs af det ;-)
      FODMAP omhandler kulhydrater, så alt kød fx fisk, kylling, m.m. er helt okay.
      Pålæg skal man dog passe på med, da der er kulhydrater heri, fx løg i spegepølse.
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
    2. Tak skal du have :-)
      Jeg har ikke fået konstateret IBS endnu, men tror det er det jeg pludselig har fået. Jeg spiser rigtig mange grønne bønner, brocolli og tun.
      I artiklen fra BT stod der at brocolli ikke er godt. Er det korrekt ? Er også rigtig glad for hvidkål, men kan forstå at kål er et problem. Har bestilt den danske bog som netop er udkommet.
      Syntes det med maden er lidt forvirrende, for det er lidt forskellig information man får vis man googler irriteret tyktarm.

      Spiser også HUSK, da det også skulle hjælpe ??

      Super side du har lavet

      Mvh Nada

      Slet
    3. Hej igen :)
      Er du i et forløb nu her, hvor du bliver undersøgt?
      Der har vidst været mange delte meninger om broccoli, men i følge de nyeste resultater, så er 50 g. broccoli pr. måltid okay at spise. Får man mere end 50 g. har det dog et højt indhold af fodmaps.
      Jeg tror den danske bog vil være til stor gavn for dig :)
      Der er rigtig mange delte meninger i forhold til irriteret tyktarm. Førhen rådede man Altid patienter med IBS til at spise masser af fibre, fx grøntsager og rugbrød. Det blev jeg også rådet til, men det gjorde bare det hele værre.
      Den her diæt skulle virke for 70 procent af dem med irriteret tyktarm, så det er ret succesfuldt.
      Jeg spiser nogle gange husk, men jeg er dårlig til at huske det, og min mave fungerer fint uden også. Jeg bliver en sjældent gang imellem forstoppet, hvis jeg har spist forkert, og så hjælper husk lige med at få det hele igang igen.
      Tusind tak for de søde ord.
      Mvh. Maja

      Slet
    4. Hej Maja,

      Har fået konstateret et spiserørsbrok oveni :-( Og de forløbige undersøgelser tyder også på IBS, men vil presse på for at få en kikkertundersøgelse. Jeg har dog aldrig diarre eller forstoppelse. Kan man have IBS uden det?
      Spiser kun HUSK nu, fordi lægen der foretog min gastroskopi sagde det var godt ..
      Åh 50g broccoli er ikke meget. Plejer at spise 400g af gangen :-D
      Ja glæder mig til at modtage bogen.

      Mvh Nada

      Slet
    5. Hej Nada.
      Jeg synes også, du skal presse på med at få lavet en kikkertundersøgelse, så man har tjekket dig ordentligt, inden man konstaterer IBS.
      Nej, 50 g. broccoli er ikke meget :( jeg er helt tosset med broccoli, men holder mig stort fra det, fordi de giver mavesmerter.
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
    6. Hej Maja,

      Er blevet checket og alt andet end IBS udelukket. Har nu, takket være din blog, været på FODMAP diæten i 12 dage, og sikken en forskel :-)
      Bogen som lige er kommet på dansk er studeret, og flere af opskrifterne afprøvet. Er VILD med nøddebrødet MUMS ...

      Mvh Nada

      Slet
  7. Er der nogen der har nogen tips om vin? Jeg har været på kuren i et par uger nu og det eneste jeg virkelig har savnet er et glas vin til maden nogle gange. Jeg drikker ikke rødvin det ved jeg fra inden jeg hørte om kuren at jeg ikke kan tåle men hvidvin og hygge bobler nyder jeg gerne.

    C

    SvarSlet
  8. Hej og Tak.
    Må man spise tørrede figner?
    hilsen Turi

    SvarSlet
  9. Hej..
    Genial side, jeg vil straks gå i gang med at afprøve dette, da evig kvalme og oppustethed har fyldt meget i mit liv de sidste mange år. <3
    Jeg vil bare lige gøre opmærksom på der er GLUTEN i havregryn!! så man skal købe glutenfri havregryn for at sikre at maven ikke reagere på dette ! <3
    møsmøs

    - tjek evt. min bloog hvis i lyster - sund mad, livsstil og træning <3

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej.
      Det er ikke gluten, som man skal undgå på diæten, så man behøver dog ikke at købe glutenfri havregryn. Man skal blot være opmærksom på, at der i nogle havregryn kan være hvede, og så skal man selvfølgelig undgå dem.
      Jeg reagerer ikke på almindelige havregryn :-)
      Jeg tjekker din blog.
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
  10. Hej...

    Jeg har ikke fået konstateret irritabel tyktarm, men hørte udsendelsen på P1 om low fodmap diæten. Der var så mange af de fødevarer, der blev nævnt der, som min mave reagerer voldsomt på, så nu har jeg lige bestilt bogen. Mit spørgsmål omhandler bl.a. gulerødder, som jeg har læst her på nettet, at man gerne må spise. Jeg oplever nemlig, at jeg får voldsomt ondt i maven, hvis jeg spiser rå gulerødder. Det ser ud som om, at jeg bedre tåler dem, hvis jeg presser dem til juice. Nu tænker jeg på, om der kan være nogle fibre i gulerødder, som ikke er så gode?

    Vh Karina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karina.
      Jeg kender ikke til, om der skal være noget i gulerødder, som ikke er så godt, men har hørt om andre, der får allergiske reaktioner på gulerødder, så måske du bare ikke tåler dem godt. Vores maver er alle individuelle, så de reagerer slet ikke på samme mængde eller samme madvare, så det er bare med at være opmærksom på sin krop og prøve at finde ud af, hvad den reagerer på :-)
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
  11. Hej Karina.

    Hvad angår rå gulerødder har jeg det på samme måde, og det gælder råkost i det hele taget. Jeg damper grøntsagerne eller laver suppe, så kan jeg bedre tåle dem.
    Det har vist ikke med low fodmap at gøre. Jeg forestiller mig, at det er fordi ens fordøjelse er blevet belastet, fordi man har haft IBS i så mange år, uden at vide at det skyldtes en forkert kost. Jeg håber det vil blive bedre med tiden, men jeg er ikke ekspert. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Erik.
      Tak for dit svar :-) Jeg synes, at det giver meget god mening. Så vi må krydse fingre for, at det bliver bedre med tiden.

      Slet
  12. Hej,
    Jeg har fundet din fantastiske side om ibs og den nye diet, jeg vil derfor høre dig eller nogle af jer læsere som har bogen "Low food map diet"?? Og har prøvet at lave det mørke grovbrød (rugbrød) ?? Jeg har nu forsøgt mig for anden gang, og begge gange vil det ligesom ikke blive helt færdig indvendigt. Nogle der har prøvet dette? Jeg er ved at være træt af speltboller ;-)
    Ellers kender du nogen anden hjemmeside med gode food map diet opskrifter??
    Vh Linda

    SvarSlet
  13. Hej.
    Jeg har også forsøgt at bage det mørke grovbrød flere gange, hver gang bliver det meget klædt. Det er ellers et fint alternativ til rugbrød.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej.
      Undskyld det meget sene svar! Jeg har holdt en laaang ferie, så har slet ikke fået holdt mig opdateret på bloggen. Nu er jeg tilbage igen ;-)
      Jeg har ikke selv prøvet brødet, men har hørt fra flere, at det bliver meget klægt. Så vidt jeg har forstået, så er det pga. HUSK´en, så måske du skal prøve med lidt mindre husk og så putte mere mel i, end opskriften siger.
      Sig endelig, hvis du løser problemet :)
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
    2. Jeg bruger selv denne opskrift til min mand. Dog uden gulerødder og med 2 spise skefulde husk.
      edienser

      2 dl vand, lunkent
      50 g gær
      500 g sigtet speltmel
      500 g fuldkorns speltmel
      1 spsk salt, groft
      1 l yoghurt naturel, laktosefri
      150 g græskarkerner
      180 g solsikkekerner
      100 g gulerod, revet vægt
      1 spsk ahorn sirup
      1 spsk madkulør
      Drys: hørfrø og sesamfrø
      Instruktioner

      Udrør gæren i vand.
      Tilsæt de øvrige ingredienser og kør det hele sammen på en køkkenmaskine i 10 minutter.
      Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
      Kom dejen i 2 rugbrødforme beklædt med bagepapir. Drys med sesam og hørfrø og lad dejen hæve yderligere 1 time.
      Sæt formene i en kold ovn ved 200 grader, alm ovn i 1 time.
      Tag rugbrødene ud af ovnen og løft brødene ud af formen i bagepapiret. Lad dem køle af på en rist.
      Vh mette

      Slet
  14. Hej.
    Undskyld det meget sene svar! Jeg har holdt en laaang ferie, så har slet ikke fået holdt mig opdateret på bloggen. Nu er jeg tilbage igen ;-)
    Jeg har ikke selv prøvet brødet, men har hørt fra flere, at det bliver meget klægt. Så vidt jeg har forstået, så er det pga. HUSK´en, så måske du skal prøve med lidt mindre husk og så putte mere mel i, end opskriften siger.
    Sig endelig, hvis du løser problemet :)
    Med venlig hilsen Maja

    SvarSlet
  15. jeg forstår ikke helt det med løg og hvidløg. Kan man godt tåle en olie, som hvidløg har "trukket" i eller olie som hvidløg og løg er stegt i, når man er på low fodmap diet?
    S

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det kan man godt. Olie opløser ikke de dumme fodmaps, som er i hvidløg, så derfor kan man godt stege hvidløgen heri og derefter fjerne den. Hvis man fx steger i vand, så vil fodmapsene komme ud i retten, og derfor vil det ikke hjælpe, at man fjerner løgene bagefter.
      Mvh. Maja

      Slet
  16. Hej
    Jeg vil høre om man også skal undgå agavesirup, den bruger jeg nemlig altid i stedet for alm. sukker?
    Vh Heidi

    SvarSlet
  17. Hej

    Jeg er er ny i FODMAP verdenen og må sige jeg er en del frustreret. Min frustration skyldes at de forskellige kilder jeg har fundet ikke er enige om hvad der har henholdsvis højt eller lavt FODMAP indhold. Da der er tale om kulhydrater burde man jo kunne måle sig frem til ved simpel kemi.
    I dine tips, som ellers virker som sund fornuft, undres jeg over jeg at du blandt andet nævner Honning og kaffe. Det ser jeg andre steder anført som havende lavt FODMAP. Hvad bruger du som kilde?
    Du nævner også dine egne dårlige er erfaringer med soya mælk. Er der et særligt mærke man skal passe på? Jeg har ikke kunnet finde noget i indholds andgivelsen på dem jeg bruger der indikerer højt FODMAP.

    Mvh Jens

    SvarSlet
  18. Hej
    Jeg har haft svært ved at finde ud af om kokusmælk indeholder FODMAP eller ej. Er det noget du kan hjælpe med ?
    Mvh Emma

    SvarSlet