fredag den 7. december 2012

Gode råd fra en diætist - interview

Som tidligere nævnt, så har diætisten Bettina Birk gået med til et samarbejde, hvor jeg bl.a. interviewer hende med relevante spørgsmål i forhold til FODMAP-diæten. Bettinas hjemmeside er http://kliniskdiaetist.dk/klinisk-diaetist. Jeg vil opfordre jer alle til at overveje en konsultation, enten inden eller mens I er igang med diæten. Det er en stor hjælp - og så er det også bare rart at blive mødt af en, der anerkender ens problem. 
Jeg er meget glad og stolt over, at jeg kan hjælpe jer med professionelle råd her på siden, så her kommer interviewet.
 

1. Hvad er det bedste råd, du som diætist, kan give en person, der lige har fået konstateret irriteret tyktarm?

Jeg mener at en diætistvejledt low FODMAP diæt er det bedste tilbud som findes i øjeblikket. Hvis det er uden for de økonomiske rammer (jeg ved godt det er dyrt) må man selv forsøge. Evt. kan man selv starte op (tjek at det er den rigtige diæt som følges, se på: shepherdworks.com.au) og efterfølgende få hjælp til diætudfordringerne af en diætist. Husk at spørg til diætistens erfaringer (kendskab til mave-tarmsygdomme og en low FODMAP diæt).
Mælkesyrebakterier er også en god ide, men det er lidt af en jungle at finde ud af. Om mælkesyrebakterier kan siges at der skal en vis mængde til før de virker, og der er mange forskellige stammer, som har forskellige virkningsmekanismer. Vi har også alle sammen forskellige bakteriesammensætninger i vores tarm, så det der virker på den ene virker måske ikke på den anden. Gå efter det produkt, som har det højeste indhold (milliarder) af bakterier.
Fremtiden er måske at man får taget en prøve af bakterierne i egen tarm og man ud fra disse resultater får anbefalet lige netop den sammensætning af mælkesyrebakterier som vil give det bedste resultat. Det gode ved mælkesyrebakterier er at der ikke rigtig er nogen bivirkninger. Det værste der kan ske er at de ikke virker.
 

2. Hvorfor er du begyndt at vejlede i FODMAP-diæten? (Her tænker jeg på fx forskningsresultater, egne erfaringer? m.m.)

Tilbage i marts 2012 startede jeg egen virksomhed efter 6-7 år på sygehus, hvor jeg har arbejdet meget med mave-tarm patienter. Det er det område inden for diætetikken, som jeg finder mest udfordrende, og nok også grunden til at jeg har arbejdet så længe på et sygehus. Tilbage fra min studietid var det altid min plan at starte egen virksomhed, efter jeg havde fået erfaring fra sygehus. Min beliggenhed er også nøje udvalgt, da der i samme sundhedscenter også er en privat praktiserende gastroenterolog, som jeg samarbejder med. Han tilbyder blandt andet pusteprøver.
I Marts var der i vores faglige selskab (Danske Selskab for Klinisk Ernæring – DSKE) et initiativmøde med Sue Shepherd, hvor hun fortalte som sin diæt low FODMAP, hvilket jeg fandt meget interessant, og videnskabeligheden omkring diæten var overbevisende. Jeg brugte så nogle måneder på at sætte mig ind i hvad diæten indeholdt, og fra juni 2012 har jeg vejledt i den, og med rigtig gode resultater. Jeg må også sige, at den desværre ikke hjælper på alle.
Jeg glæder mig til undersøgelserne på Herlev afsluttes og vi får resultaterne.
 

3. Hvordan kommer jeg bedst igang med FODMAP-diæten? 

Det en diætist kan, er at gøre diæten mindre kompliceret, så man ikke mister modet på forhånd, samt at komme med forslag til hvad man kan spise i stedet for de udeladte madvarer. Så det kan være en rigtig god starthjælp.
Ellers vil et forslag også være, at man starter op med diæten til en weekend (eller et par fridage) så man har bedre tid til at forberede hvad man skal spise. Også mht. til madpakke, så man ikke står en tidlig hverdagsmorgen og skal lave en madpakke, som måske skal holde til resten af dagen, uden rigtig at vide hvad man skal putte i madpakken. Jo bedre forberedt man er, jo bedre tror jeg det er at følge diæten.
 

4. Hvordan er det med slik ift. diæten? Er det noget af det, jeg gerne må spise - og hvad med sodavand? 

Ja, men det er nok ikke det der er gjort mest ud af. Fordi slik jo kan undværes, det kan rigtig mad ikke. Lidt hurtige råd: Sodavand, alm. sukkersødet er ok, men det er ikke sikkert at alt det brus er godt for tarmen når man har IBS, men det har ikke noget at gøre med en low FODMAP diæt. Mit bedste bud er at drikke en appelsinvand. Alm. glukosesødet vingummi med syntetiske smagsstoffer vil oftest også gå an. Alm. mørk chokolade ca. 70 % kakaoindhold vil oftest også være ok, ligesom rå marcipan.
Problemerne med slik kan være mange: Mælk, hvede, smagsstoffer, fruktose, sukker-alkoholer, tilsatte fibre, men igen i små mængder vil der nok ikke ske noget. Det er lidt svært at sige med 100 % sikkerhed, uden at have set ingredienslisten.
 

5. Er det rigtigt, at speltmel har et lavt indhold af FODMAPS?

Ja, det er rigtigt. Speltmel findes i en fuldkornsudgave og i en sigtet udgave. Den sigtede spelt er så fin at man kan bage kager (også julesmåkager) af den. Den er godt nok lidt mørkere, men smagen er god.
Det er vigtigt at vide hvad der ellers er i et brød, der sælges som et speltbrød. Enten skal det være 100 % spelt eller også gerne havre og nogle glutenfri melsorter. Bl.a. har glutenfri hvedestivelse et lavt indhold af FODMAP.
 

6. Jeg har set, at man kan få lavet en fødevare-intolerence test på fx private klinikker/laboratorier. Kunne det være en idé for mig? Vil de ting, som jeg får ondt i maven af, vise sig som en intolerence i en test?

Det man bl.a. kan teste for ved hjælp af pusteprøver er laktose, fruktose og sorbitol, som indgår i en low FODMAP diæt.
Mig bekendt kan man ikke teste for intolerancer på andre måder end med pusteprøver og ved diætudfordring/provokation. Husk at skelne mellem allergi og intolerancer, se evt. min hjemmeside.
 Jeg tror ikke på det, men jeg ved det ikke. Det er nok også fordi jeg arbejder som autoriseret klinisk diætist. Jeg er med andre ord autoriseret af Sundhedsstyrelsen, og skal arbejde inden for en afgrænset videnskabelig ramme. Det skal såkaldt alternative behandlere ikke.  
 

7. Kan man bruge de forskellige glutenfri blandingen, som fx finax laver til at bage brød og kager? Der er vel stadig hvedemel i de blandinger?

Se tidligere svar, men vær også opmærksom på at nogle af Finax glutenfri blandinger indeholder mælk og kan derfor ikke bruges. 
 

8. Hvordan forholder det sig med kaffe? 

Kaffe og alkohol i beherskede mængder, hvis det tåles. Det er ikke alle der kan tåle det. Hvad er så beherskede mængder? Ja godt spørgsmål, men det kunne f.eks. være max. 3 kopper kaffe/dag og at Sundhedsstyrelsens retningslinjer for alkohol følges.
 
 

9. Har du gode råd til, hvad man skal gøre, hvis man enten er forstoppet eller har diarre? 

Ved IBS vil ca. 1/3 have diarre, 1/3 have forstoppelse og 1/3 vekslende afføringsmønster. Der er vidt forskellige råd.
I gruppen af IBS er der også dem som reelt har en skjult forstoppelse, og de vil nok ikke nødvendigvis have glæde af at følge en low FODMAP diæt. Der er det forstoppelsen som først og fremmest skal behandles.
 
Der er nogle generelle råd, hvis forstoppelse ikke er for udtalt: Væske, fibre og motion (bevægelse). Min. 2-2½ l helst vand fordelt over dagen, ikke for koldt, HUSK, min. 6 g x 2/dag og godt med bevægelse, som godt kan bestå af friske gåture, det behøver nødvendigvis ikke være hård motion.
 
Nogle yoga øvelser arbejder også med fordøjelsen, det var måske også en ide at prøve.
Hvis det ikke hjælper, kan man tage tilskud af f.eks. magnesia eller andet afføringsmiddel efter aftale med sin læge. Det vil som oftest hjælpe. Man skal ikke lade være med at tage afføringsmidlerne før man er inde i en stabil gænge mht. afføring.
Et andet godt råd er også regelmæssige toiletbesøg. Det skal forstås som at man skal sætte tid af hver dag, helst på samme tid af dagen og besøg af ca. 10 min. varighed. I starten sker der nok ikke noget, men efterhånden vil situationen forbedres.
 
Diarre har et andet behandlingsforløb.
En årsag til diarre kunne være noget man spiste, så ville det være naturligt at finde ud af hvad det var. Diarre kan også skyldes forkert bakterieflora i tarmen, så vil mælkesyrebakterier hjælpe, evt. i kombination. Akut stoppende medicin vil være den hurtige løsning. Imodium eller lignende til at stoppe diarren (efter aftale med læge).
Ofte vil afføringsforholdene blive normaliseret efter at have fulgt diæten i en periode. Det samme gør sig gældende for træthed, som også er et udtalt problem. 
 
Jeg har lavet en aftale med Bettina om, at I kan skrive spørgsmål til hende under dette indlæg. Det er selvfølgelig vigtigt, at hun ikke ender med at svare på flere personlige spørgsmål, så det ender som en hel konsultation (Bettina kan selvfølgelig kontaktes, hvis man er interesseret i det), men generelle spørgsmål eller enkelte problemer, vil hun gerne besvare.
 
Rigtig god weekend!

11 kommentarer:

  1. Hej Maja Pernille

    Allerførst: Tak for at have oprettet bloggen. Jeg har netop i fredags fået af vide at FODMAP diæten kunne virke på mig (har haft problemer i 1,5 år og er 20), så det er rart med lidt vejledning her i starten.

    Jeg har nogle fødevarer, som jeg ikke ved om man må bruge, bl.a. glutenfri produkter som pasta, kiks (laksotefri) og øl. Derudover vil jeg gerne høre om dig eller Bettina ved noget om Rødbeder, kål eller hyldeblomst (som saft)

    Og hvad gør du i det hele taget med alkohol? For det meste cider er jo lavet på æble/pære, kan man drikke det?
    Håber du kan hjælpe :)

    Hilsen Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nina.
      Det kunne da være så dejligt for dig, hvis den kunne virke på dig. Det er bøvlet i starten, men det hele værd :o)
      Det er nogle gode spørgsmål, og jeg kan faktisk ikke svare på dem, så jeg sender dem videre til Bettina. Jeg har aldrig været saft-drikker, men det kunne da være rart, hvis man måtte, nu hvor juice fx er ude af billedet. Man bliver lidt begrænset i sine muligheder.
      Du må gerne bruge glutenfri produkter, så fremt der ikke er andre fodmaps i (fx honning, sødemidler, laktose, m.m.) Der er en form for hvedestivelse i de glutenfri produkter, men det gør ingen skade :)
      Der findes også speltkiks og speltknækbrød på markedet (som kun indeholder spelt og ikke hvede), og dem må du også gerne få.

      Jeg drikker for det meste kun rødvin, og det har jeg ikke haft problemer med (så længe jeg får det med fodmap-lavt mad). Jeg har heller ikke problemer med øl, men jeg fik cidere her i juleferien, og der blev jeg noget oppustet. Jeg ved ikke, om det er på grund af æble/pære eller hvad det er. Jeg spørger Bettina om det :)
      Med venlig hilsen Maja

      Slet
  2. Tak for svar :) Jeg vil glæde mig til også at få svar fra Bettina. Jeg har kørt det i en uge, og det virker lidt. Kan dog ikke gøre det 100%, da jeg er på højskole. Selvom køkkenet er søde og for det meste laver special mad til mig, er det umuligt at undgå det hele, så det må jeg gøre når jeg kommer hjem igen. Rart at høre med øl, det vil jeg så også forsøge mig med :)

    SvarSlet
  3. Anne-Sofie Hansen20. januar 2013 kl. 05.57

    Hej Hej
    Mht. alkohol så har jeg personligt fundet ud af, at jeg bedst tåler lyse pilsnere, lyse øl. Jeg kan slet ikke drikke ciders med alkohol. Tror det er pga. alkoholen + alt det sukker der er i. Jeg kan også godt drikke lidt rødvin nogle gange, men fordi der er så meget syre i rødvin, kan det også nogle gange gå galt og jeg må tage hjem fra fester for at ligge under dynen med varmepude.
    Vh. Anne-Sofie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne-Sofie.
      Ja, jeg drkker også kun lyse øl (men det er nu, fordi jeg bedst kan lide det), og her har jeg ingen problemer. Jeg kan heller ikke forestille mig, at ciders gør noget godt for vores sarte maver..
      Rødvin har jeg ikke haft problemer med, men man skal nok være opmærksom på det.
      Jeg kender godt det med bare at skulle hjem og ligge med en varmepude :/ Det er så befriende, når man endelig kommer hjem og kan knappe bukserne op. Suk!
      Kh. Maja

      Slet
  4. Kære Maja Pernille, herlig blog. Jeg har selv lidt af et-eller-andet-med-maven i 30 år, og er blevet undersøgt i alle ender og kanter. Jeg fejler ingenting! Så nu vil jeg give denne fodmap-kur en chance, selv om det ser noget bøvlet ud. Hvis det virkede ville det ændre mit liv ;)
    Jeg kan imidlertid ingen steder finde oplysninger om gær. Jeg lavede engang et fuldkorns-speltbrød med 15 g gær til to store brød. Er det noget, der ville du til kuren? Det smager skønt og jeg deler gerne opskriften.

    MVH Charlotte

    SvarSlet
  5. Hvad med røgvarer, røget laks, røget mørbrad osv. Er det "godt eller skidt"?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Uglemor.
      Det er faktisk et godt spørgsmål, men jeg kan ikke se, hvorfor madvarer, som har et lavt indhold af FODMAPS, skulle blive "skidt" bare fordi, de bliver røget. Jeg spiser ofte røget laks, og har aldrig oplevet problemer med det :-)
      Så jeg tror sagtens, at du kan spise røget madvarer.
      Mvh. Maja

      Slet
    2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
    3. Mange tak. Hjemmelavet sushi er jo et festmåltid ;)

      Og undskyld jeg bestormer dig med spørgsmål. Hvad med kokos(mel) det har jeg heller intet kunne finde om. Kokostoppe kunne jo være et godt alternativ til kransekage, når turen en sjælden gang går til bageren.

      Jeg har mange års erfaring med at lave mad fra bunden uden dette eller hint pga laktoseintolerance og krydsreaktioner fra birkepoollen, så FODMAP er ikke mere besværligt. Og så lader det jo til at virke! Tak for at du lod dit interviewe til BT, der fangede mit øje på vej hjem i søndags.

      Slet
    4. Hej uglemor.
      Undskyld, det sene svar. Din kommentar må være blevet væk i mængden :-)
      Kokosmel er helt okay. På min side ligger en opskrift på kokosmakroner. Husk at spørg ved bageren, hvad de udover kokos putter i deres kokostoppe.
      Tusind tak for de søde ord.
      Mvh. Maja

      Slet