Som tidligere nævnt, så har diætisten Bettina Birk gået med til et samarbejde, hvor jeg bl.a. interviewer hende med relevante spørgsmål i forhold til FODMAP-diæten. Bettinas hjemmeside er http://kliniskdiaetist.dk/klinisk-diaetist. Jeg vil opfordre jer alle til at overveje en konsultation, enten inden eller mens I er igang med diæten. Det er en stor hjælp - og så er det også bare rart at blive mødt af en, der anerkender ens problem.
Jeg er meget glad og stolt over, at jeg kan hjælpe jer med professionelle råd her på siden, så her kommer interviewet.
1. Hvad er det bedste råd, du som diætist, kan give en person, der lige har fået konstateret irriteret tyktarm?
Jeg mener at en diætistvejledt low FODMAP diæt er det bedste
tilbud som findes i øjeblikket. Hvis det er uden for de økonomiske rammer (jeg
ved godt det er dyrt) må man selv forsøge. Evt. kan man selv starte op (tjek at
det er den rigtige diæt som følges, se på: shepherdworks.com.au) og
efterfølgende få hjælp til diætudfordringerne af en diætist. Husk at spørg til
diætistens erfaringer (kendskab til mave-tarmsygdomme og en low FODMAP diæt).
Mælkesyrebakterier er også en god ide, men det er lidt af en
jungle at finde ud af. Om mælkesyrebakterier kan siges at der skal en vis
mængde til før de virker, og der er mange forskellige stammer, som har
forskellige virkningsmekanismer. Vi har også alle sammen forskellige bakteriesammensætninger
i vores tarm, så det der virker på den ene virker måske ikke på den anden. Gå
efter det produkt, som har det højeste indhold (milliarder) af bakterier.
Fremtiden er måske at man får taget en prøve af bakterierne
i egen tarm og man ud fra disse resultater får anbefalet lige netop den
sammensætning af mælkesyrebakterier som vil give det bedste resultat. Det gode
ved mælkesyrebakterier er at der ikke rigtig er nogen bivirkninger. Det værste
der kan ske er at de ikke virker.
2. Hvorfor er du
begyndt at vejlede i FODMAP-diæten? (Her tænker jeg på fx forskningsresultater,
egne erfaringer? m.m.)
Tilbage i marts 2012 startede jeg egen virksomhed efter 6-7
år på sygehus, hvor jeg har arbejdet meget med mave-tarm patienter. Det er det
område inden for diætetikken, som jeg finder mest udfordrende, og nok også
grunden til at jeg har arbejdet så længe på et sygehus. Tilbage fra min
studietid var det altid min plan at starte egen virksomhed, efter jeg havde
fået erfaring fra sygehus. Min beliggenhed er også nøje udvalgt, da der i samme
sundhedscenter også er en privat praktiserende gastroenterolog, som jeg
samarbejder med. Han tilbyder blandt andet pusteprøver.
I Marts var der i vores faglige selskab (Danske Selskab for
Klinisk Ernæring – DSKE) et initiativmøde med Sue Shepherd, hvor hun fortalte
som sin diæt low FODMAP, hvilket jeg fandt meget interessant, og
videnskabeligheden omkring diæten var overbevisende. Jeg brugte så nogle
måneder på at sætte mig ind i hvad diæten indeholdt, og fra juni 2012 har jeg
vejledt i den, og med rigtig gode resultater. Jeg må også sige, at den desværre
ikke hjælper på alle.
Jeg glæder mig til undersøgelserne på Herlev afsluttes og vi
får resultaterne.
3. Hvordan kommer jeg
bedst igang med FODMAP-diæten?
Det en diætist kan, er at gøre diæten mindre kompliceret, så
man ikke mister modet på forhånd, samt at komme med forslag til hvad man kan
spise i stedet for de udeladte madvarer. Så det kan være en rigtig god starthjælp.
Ellers vil et forslag også være, at man starter op med
diæten til en weekend (eller et par fridage) så man har bedre tid til at
forberede hvad man skal spise. Også mht. til madpakke, så man ikke står en
tidlig hverdagsmorgen og skal lave en madpakke, som måske skal holde til resten
af dagen, uden rigtig at vide hvad man skal putte i madpakken. Jo bedre
forberedt man er, jo bedre tror jeg det er at følge diæten.
4. Hvordan er det med
slik ift. diæten? Er det noget af det, jeg gerne må spise - og hvad med
sodavand?
Ja, men det er nok ikke det der er gjort mest ud af. Fordi
slik jo kan undværes, det kan rigtig mad ikke. Lidt hurtige råd: Sodavand, alm.
sukkersødet er ok, men det er ikke sikkert at alt det brus er godt for tarmen
når man har IBS, men det har ikke noget at gøre med en low FODMAP diæt. Mit
bedste bud er at drikke en appelsinvand. Alm. glukosesødet vingummi med
syntetiske smagsstoffer vil oftest også gå an. Alm. mørk chokolade ca. 70 %
kakaoindhold vil oftest også være ok, ligesom rå marcipan.
Problemerne med slik kan være mange: Mælk, hvede,
smagsstoffer, fruktose, sukker-alkoholer, tilsatte fibre, men igen i små
mængder vil der nok ikke ske noget. Det er lidt svært at sige med 100 %
sikkerhed, uden at have set ingredienslisten.
5. Er det rigtigt, at
speltmel har et lavt indhold af FODMAPS?
Ja, det er rigtigt. Speltmel findes i en fuldkornsudgave og
i en sigtet udgave. Den sigtede spelt er så fin at man kan bage kager (også
julesmåkager) af den. Den er godt nok lidt mørkere, men smagen er god.
Det er vigtigt at vide hvad der ellers er i et brød, der
sælges som et speltbrød. Enten skal det være 100 % spelt eller også gerne havre
og nogle glutenfri melsorter. Bl.a. har glutenfri hvedestivelse et lavt indhold
af FODMAP.
6. Jeg har set, at
man kan få lavet en fødevare-intolerence test på fx private
klinikker/laboratorier. Kunne det være en idé for mig? Vil de ting, som jeg får
ondt i maven af, vise sig som en intolerence i en test?
Det man bl.a. kan teste for ved hjælp af pusteprøver er
laktose, fruktose og sorbitol, som indgår i en low FODMAP diæt.
Mig bekendt kan man ikke teste for intolerancer på andre
måder end med pusteprøver og ved diætudfordring/provokation. Husk at skelne
mellem allergi og intolerancer, se evt. min hjemmeside.
7. Kan man bruge de forskellige glutenfri blandingen, som fx
finax laver til at bage brød og kager? Der er vel stadig hvedemel i de
blandinger?
Se tidligere svar, men vær også opmærksom på at nogle af
Finax glutenfri blandinger indeholder mælk og kan derfor ikke bruges.
8. Hvordan forholder
det sig med kaffe?
Kaffe og alkohol i beherskede mængder, hvis det tåles. Det
er ikke alle der kan tåle det. Hvad er så beherskede mængder? Ja godt
spørgsmål, men det kunne f.eks. være max. 3 kopper kaffe/dag og at
Sundhedsstyrelsens retningslinjer for alkohol følges.
9. Har du gode råd
til, hvad man skal gøre, hvis man enten er forstoppet eller har diarre?
Ved IBS vil ca. 1/3 have diarre, 1/3 have forstoppelse og
1/3 vekslende afføringsmønster. Der er vidt forskellige råd.
I gruppen af IBS er der også dem som reelt har en skjult
forstoppelse, og de vil nok ikke nødvendigvis have glæde af at følge en low
FODMAP diæt. Der er det forstoppelsen som først og fremmest skal behandles.
Der er nogle generelle råd, hvis forstoppelse ikke er for
udtalt: Væske, fibre og motion (bevægelse). Min. 2-2½ l helst vand fordelt over
dagen, ikke for koldt, HUSK, min. 6
g x 2/dag og godt med bevægelse, som godt kan bestå af
friske gåture, det behøver nødvendigvis ikke være hård motion.
Nogle yoga øvelser arbejder også med fordøjelsen, det var
måske også en ide at prøve.
Hvis det ikke hjælper, kan man tage tilskud af f.eks.
magnesia eller andet afføringsmiddel efter aftale med sin læge. Det vil som
oftest hjælpe. Man skal ikke lade være med at tage afføringsmidlerne før man er
inde i en stabil gænge mht. afføring.
Et andet godt råd er også regelmæssige toiletbesøg. Det skal
forstås som at man skal sætte tid af hver dag, helst på samme tid af dagen og besøg
af ca. 10 min. varighed. I starten sker der nok ikke noget, men efterhånden vil
situationen forbedres.
Diarre har et andet behandlingsforløb.
En årsag til diarre kunne være noget man spiste, så ville
det være naturligt at finde ud af hvad det var. Diarre kan også skyldes forkert
bakterieflora i tarmen, så vil mælkesyrebakterier hjælpe, evt. i kombination.
Akut stoppende medicin vil være den hurtige løsning. Imodium eller lignende til
at stoppe diarren (efter aftale med læge).
Ofte vil afføringsforholdene blive normaliseret efter at
have fulgt diæten i en periode. Det samme gør sig gældende for træthed, som
også er et udtalt problem.
Jeg har lavet en aftale med Bettina om, at I kan skrive spørgsmål til hende under dette indlæg. Det er selvfølgelig vigtigt, at hun ikke ender med at svare på flere personlige spørgsmål, så det ender som en hel konsultation (Bettina kan selvfølgelig kontaktes, hvis man er interesseret i det), men generelle spørgsmål eller enkelte problemer, vil hun gerne besvare.
Rigtig god weekend!
Hej Maja Pernille
SvarSletAllerførst: Tak for at have oprettet bloggen. Jeg har netop i fredags fået af vide at FODMAP diæten kunne virke på mig (har haft problemer i 1,5 år og er 20), så det er rart med lidt vejledning her i starten.
Jeg har nogle fødevarer, som jeg ikke ved om man må bruge, bl.a. glutenfri produkter som pasta, kiks (laksotefri) og øl. Derudover vil jeg gerne høre om dig eller Bettina ved noget om Rødbeder, kål eller hyldeblomst (som saft)
Og hvad gør du i det hele taget med alkohol? For det meste cider er jo lavet på æble/pære, kan man drikke det?
Håber du kan hjælpe :)
Hilsen Nina
Hej Nina.
SletDet kunne da være så dejligt for dig, hvis den kunne virke på dig. Det er bøvlet i starten, men det hele værd :o)
Det er nogle gode spørgsmål, og jeg kan faktisk ikke svare på dem, så jeg sender dem videre til Bettina. Jeg har aldrig været saft-drikker, men det kunne da være rart, hvis man måtte, nu hvor juice fx er ude af billedet. Man bliver lidt begrænset i sine muligheder.
Du må gerne bruge glutenfri produkter, så fremt der ikke er andre fodmaps i (fx honning, sødemidler, laktose, m.m.) Der er en form for hvedestivelse i de glutenfri produkter, men det gør ingen skade :)
Der findes også speltkiks og speltknækbrød på markedet (som kun indeholder spelt og ikke hvede), og dem må du også gerne få.
Jeg drikker for det meste kun rødvin, og det har jeg ikke haft problemer med (så længe jeg får det med fodmap-lavt mad). Jeg har heller ikke problemer med øl, men jeg fik cidere her i juleferien, og der blev jeg noget oppustet. Jeg ved ikke, om det er på grund af æble/pære eller hvad det er. Jeg spørger Bettina om det :)
Med venlig hilsen Maja
Tak for svar :) Jeg vil glæde mig til også at få svar fra Bettina. Jeg har kørt det i en uge, og det virker lidt. Kan dog ikke gøre det 100%, da jeg er på højskole. Selvom køkkenet er søde og for det meste laver special mad til mig, er det umuligt at undgå det hele, så det må jeg gøre når jeg kommer hjem igen. Rart at høre med øl, det vil jeg så også forsøge mig med :)
SvarSletHej Hej
SvarSletMht. alkohol så har jeg personligt fundet ud af, at jeg bedst tåler lyse pilsnere, lyse øl. Jeg kan slet ikke drikke ciders med alkohol. Tror det er pga. alkoholen + alt det sukker der er i. Jeg kan også godt drikke lidt rødvin nogle gange, men fordi der er så meget syre i rødvin, kan det også nogle gange gå galt og jeg må tage hjem fra fester for at ligge under dynen med varmepude.
Vh. Anne-Sofie
Hej Anne-Sofie.
SletJa, jeg drkker også kun lyse øl (men det er nu, fordi jeg bedst kan lide det), og her har jeg ingen problemer. Jeg kan heller ikke forestille mig, at ciders gør noget godt for vores sarte maver..
Rødvin har jeg ikke haft problemer med, men man skal nok være opmærksom på det.
Jeg kender godt det med bare at skulle hjem og ligge med en varmepude :/ Det er så befriende, når man endelig kommer hjem og kan knappe bukserne op. Suk!
Kh. Maja
Kære Maja Pernille, herlig blog. Jeg har selv lidt af et-eller-andet-med-maven i 30 år, og er blevet undersøgt i alle ender og kanter. Jeg fejler ingenting! Så nu vil jeg give denne fodmap-kur en chance, selv om det ser noget bøvlet ud. Hvis det virkede ville det ændre mit liv ;)
SvarSletJeg kan imidlertid ingen steder finde oplysninger om gær. Jeg lavede engang et fuldkorns-speltbrød med 15 g gær til to store brød. Er det noget, der ville du til kuren? Det smager skønt og jeg deler gerne opskriften.
MVH Charlotte
Hvad med røgvarer, røget laks, røget mørbrad osv. Er det "godt eller skidt"?
SvarSletHej Uglemor.
SletDet er faktisk et godt spørgsmål, men jeg kan ikke se, hvorfor madvarer, som har et lavt indhold af FODMAPS, skulle blive "skidt" bare fordi, de bliver røget. Jeg spiser ofte røget laks, og har aldrig oplevet problemer med det :-)
Så jeg tror sagtens, at du kan spise røget madvarer.
Mvh. Maja
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
SletMange tak. Hjemmelavet sushi er jo et festmåltid ;)
SletOg undskyld jeg bestormer dig med spørgsmål. Hvad med kokos(mel) det har jeg heller intet kunne finde om. Kokostoppe kunne jo være et godt alternativ til kransekage, når turen en sjælden gang går til bageren.
Jeg har mange års erfaring med at lave mad fra bunden uden dette eller hint pga laktoseintolerance og krydsreaktioner fra birkepoollen, så FODMAP er ikke mere besværligt. Og så lader det jo til at virke! Tak for at du lod dit interviewe til BT, der fangede mit øje på vej hjem i søndags.
Hej uglemor.
SletUndskyld, det sene svar. Din kommentar må være blevet væk i mængden :-)
Kokosmel er helt okay. På min side ligger en opskrift på kokosmakroner. Husk at spørg ved bageren, hvad de udover kokos putter i deres kokostoppe.
Tusind tak for de søde ord.
Mvh. Maja