tirsdag den 25. juni 2013

Pastasalt med bacon

Min navnesøster Maja Jensen har været så sød at sende mig denne opskrift, som er nem og ligetil, men som vil være rigtig god til fx madpakken eller aftensmaden. Ofte kan fodmap-diæten virke helt uoverskuelig, men så snart man får lidt inspiration og gode fif, så er det slet ikke så svært endda :-) 

Ingredienser:
Glutenfri pasta
Bacon
Agurk
Tomat 
Salt og peber
- eller hvad, man nu lige synes af fodmap-venlige madvarer. 

Glutenfrit pasta kan bl.a. købes i Løvbjerg eller Rema 1000. Husk, at selvom spelt er tilladt, så er speltpasta ikke, fordi der tilsyneladende sker noget med spelten, når det bliver lavet til pasta. 

Spinat-salat med kylling

Nanna Marcussen har været så sød at sende mig denne nemme og sommerlige salat, som er fodmap-friendly. Opskriften er til fire personer, så man ikke får for meget spinat, squash og blåbær. 

Ingredienser: 
125. gram spinatblade
100 g. blåbær
1/2 squash
1 aubergine 
2 gulerødder
350 gram kyllingeinderfilet


Fremgangsmåde: 

Squash, gulerødder, aubergine og kylling (skal steges først) ristet af på panden. Efter afkøling vendes friske spinatblade og blåbær i. Jordbær kan også erstatte eller supplere blåbær, hvis man får lyst :-) 

Kyllinge nuggets


En skøn veninde kom forleden dag med et tip om fodmap-venlige kyllinge nuggets. Min kæreste er helt vild med nuggets, men jeg spiser dem ikke, da de er proppet med alt muligt, som min mave ikke er glad for - så i går, da vi skulle fejre, at han var færdig med sin sidste eksamen inden sommerferien, skulle jeg da lige afprøve denne opskrift. Vi synes begge, at de blev rigtig lækre, og jeg kunne endda have et par stykker med i madpakken i dag. Jeg får alle mine yngre søskende på sommerferie-besøg i næste uge, så mon ikke, at der er stemning for hjemmelavede nuggets igen der :-) 


Ingredienser: 
Kyllingefilet skåret i passende stykker 
1 æg
1 spsk. olie
Kokosmel
Sesamfrø (I opskriften står der ikke mængde på kokosmel og sesamfrø, så jeg prøvede mig bare lidt frem - og endte med cirka halv af hver). 
Krydderier (her kan man vidst bruge, hvad man lige selv har lyst til, men jeg brugte paprika og salt). 

Fremgangsmåde:
I en skål piskes ægget godt sammen med olien. I en anden skål blandes kokosmel, sesam og krydderierne.
Kyllingestykkerne dybbes nu på skift: først i ægget og derefter i paneringen. Sørg for, at kyllingestykkerne bliver dækket helt. 
Bag nuggets'ene i ovnen ved 225 grader og vend dem halvvejs. Jeg gav mine ca. 15. minutter i det hele, men det kommer selvfølgelig lidt an på, hvor store stykkerne er. 

søndag den 23. juni 2013

Saltede mandler

Jeg lavede saltede mandler som aften-snack, og de smager simpelthen bare så godt! Jeg synes ofte, at det kan være svært at finde på fredags eller lørdags-hygge, for før i tiden var slik i alle udformninger simpelthen det bedste, jeg vidste. Jeg har bare efterhånden erkendt, at de ikke gør noget godt for min mave (og mine former), så jeg leder hele tiden efter alternativer.
Får man for mange mandler, så er det ikke længere low FODMAP, så man skal ca. holde sig til 10 mandler om dagen.

Ingredienser:
100 g. mandler
2 spsk. havsalt
2 dl. kogende vand

Fremgangsmåde:
Opløs salten i det kogende vand i en skål. Hæld herefter mandlerne i og lad dem trække vandet i 25 minutter. Hæld vandet fra og put mandlerne på en bageplade (sørg for, at de ikke ligger ovenpå hinanden). Mandlerne bages i ovnen i 5-8 minutter ved 200 grader til de er let gyldne indeni.
Jeg dryssede mine mandler med lidt ekstra havsalt, da de var kommet ud af ovnen, men man kan selv bedømme, om man synes, at de skal have lidt ekstra salt.
Lad mandlerne køle godt af og opbevar dem i fx et glas med låg.

Store marengs med laktosefri flødeskum og bær

Fordi marengs ikke indeholder meget andet end æggehvider og sukker er de oplagte at bruge som low fodmap-dessert. Jeg lavede for nylig to store marengs fuglereder med laktosefri flødeskum blandet med lidt vaniljesukker og grove stykker mørk chokolade i. Herefter pyntede jeg dem med lidt friske jorbær. Billedet er efter min mening ikke blevet så godt, men desserten smagte skønt - og den passer rigtig fint til en dejlig sommeraften.
Ingredienser til marengs: 
1 dl. æggehvider 
225 g. sukker
1 tsk. lyd vineddike (jeg brugte hvid balsamico) 
1 spsk. majsmel 

Fremgangsmåde: 
Pisk æggehviderne stive og pisk sukkeret i lidt af gangen. Pisk til du har en tyk marengsdej. Tilsæt vineddike, drys majsmelet over og fold begge dele i dejen. 
Beklæd en bageplade med bagepapir og drys et tyndt lag sukker på. Fordel marengsdejen i fire store ovaler. Lav en fordybning i midten af hvert oval med bagsiden af en ske, så der bliver plads til fyldet senere. Bag marengsene ved 130 grader i 45-50 minutter til de er faste. Lad dem køle kort af på pladsen og herefter køle helt af på en bagerist. 


Bananpandekager uden mel

Jeg har simpelthen haft den vildeste lyst til pandekager hele aftenen, men ville helst ikke "synde" med almindelige pandekager med (spelt)mel. En veninde foreslog mig at lave bananpandekager - de bliver lavet kun på bananer, æg og bagepulver. De er så nemme, og de tilfredsstillede min pandekage-sult. Jeg tror, at jeg fremover vil lave dem til morgenmad engang imellem, når jeg har lidt ekstra tid.

Ingredienser:
1 banan
2 æg
0,25 tsk. bagepulver

Man kan sagtens tilføje kanel, vaniljesukker, peanutbutter, m.m.

Fremgangsmåde: mos bananen med en gammel og tilføj æg og bagepulver - det hele piskes godt sammen. Pandekagerne bages i små klatter på en pande. Jeg endte med 9 fine pandekager i det hele.

Rigtig god søndag! :-)

tirsdag den 4. juni 2013

Dejlige luftige speltboller

Min svigermor bagte de dejligste speltboller til mig i weekenden, da jeg var på besøg, og jeg synes lige, at I også skal have opskriften. Jeg bager sjældent helt hvide boller, men det er nu meget lækkert en gang imellem, fx til morgenmad i weekenderne :-)

Ingredienser:
2,5 dl. lunkent vand
50 g. gær
75 g. smeltet afkølet smør + lidt til pensling
1 spsk. sukker
1,5 tsk. salt
1 æg
8 dl. sigtet speltmel

Fremgangsmåde:
Kom vandet i en skål og gør gærret ud i det. Tilsæt den afkølede smeltet smør, sukker, æg og salt.
Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej (hvis du har en køkkenmaskine, så brug den, så bliver dejen allermest luftig).
Lad dejen hæve minimum en halv time.
Tænd ovnen på 200 grader og form bollerne og lad dem efterhæve i ca. 15 minutter.
Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gyldenbrun. Når bollerne er færdige, pensles de med lidt smeltet smør.

Opskriften er fra www.bageglad.dk :-)