søndag den 20. januar 2013

Quinoa-kager



Jeg har lavet quinoa-kager på panden i dag til aftensmad. De smager rigtig dejligt - og jeg skal have et par med i madpakken i morgen. Det giver mig altid ro og velvære at vide, at jeg har noget mad ved hånden, som både er sundt og godt for maven. Jeg fik også bagt en helt masse speltboller til fryseren samt knækbrød i dag, så nu kan jeg klare mig lidt igen. De peanutbutter-barer, som jeg bagte (opskrift er i indlægget inden dette) blev ikke helt, som jeg havde tænkt, men jeg har spist en her til aften, og de er faktisk rigtig gode, så de er også værd at prøve.


Ingredienser: (Opskriften giver ca. 8-10 kager)
2,5 dl kogt quinoa
1 peberfrugt
0,5 dl revet parmesan
3 æg, pisket sammen (jeg brugte faktisk 4, men tror også, at 3 ville have været fint)
2 forårsløg - kun den grønne del, da den hvide ikke er fodmap-friendly
Frisk persille
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Bland alle tingene i en skål. Brug en ske til at tage quinoa-blandingen op og form en lille kugle - put på en varm pande med olie. Pres herefter kuglen flad, så den ligner en pandekage. Kagen skal have ca. tre minutter, før du vender den og giver den tre minutter på den anden side.

Jeg fik en enkelt quinokage med en speltbolle til aftensmad. De mætter helt vildt!




Peanutbutter-barer


Min plan var egentligt at lave peanutbutter-muslibarer i dag, men den amerikanske opskrift, jeg havde fundet, havde nogle ingredienser i sig, som jeg ikke lige kunne finde. Så jeg puttede lige speltmel i min opskrift - hvilket så betød, at jeg nærmere fik små peanutbutterkager. Men de smager godt, og jeg tænker, at de er rigtig gode som en snack.
Næste gang vil jeg prøve at lave opskriften uden mel, men med ekstra havregryn. Måske det så mere bliver til en muslibar?

Ingredienser:
2,5 dl. peanutbutter (jeg bruger en økologisk for at være sikker på, at der ikke er en masse tilsætningsstoffer i)
1,25 dl. ahornsirup
0,5 dl. olie
1 tsk. vaniliesukker
4 dl. havregryn
0,5 dl rørsukker
1,5 dl fuldkornspeltmel
1 dl speltmel

Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienserne sammen. Hæld blandingen i et fad ca. 20x30 cm beklædt med bagepapir og sørg for, at det er presset godt sammen (ellers smuldrer det bare fra hinanden, når det er bagt). Jeg brugte bare hænderne til at presse det sammen.
Bag 10-15 min. ved 180 grader. Lad herefter køle af i ca. tyve minutter og skær ud i passende bidder.
Hvis nogen har en anden slags opskrift på musli-barer (som har lavt indhold af fodmaps), så må de meget gerne sige til :-)
Rigtig god søndag! 


torsdag den 17. januar 2013

Betydningen af selv enkelte madvarer

Jeg bliver gang på gang overrasket over, hvor stor betydning en lille madvare har. De fleste dage lever jeg på en hel FODMAP-friendly diæt og så har jeg det så godt, men en gang imellem får jeg af forskellige årsager, fx spisning ude, noget mad, der har højt indhold af FODMAPS. Igår fik jeg kylling med pikant flødeost (så der er altså både laktose, løg og sikkert andet i), men det var jo kun en lille klar, så jeg tænkte, det nok skulle gå. Alligevel endte jeg med vildt meget luft i maven og smerter i hele maven (jeg kan slet ikke forstå, at det har været hverdag førhen!) og her til morgen har jeg stadig lidt ondt.
Så til alle jer, der følger nogle af diætens henvisninger, men stadig spiser nogle a tingene og ikke oplever fremgang, så er der nok en naturlig grund. Selv enkelte madvarer kan være med til at give dig smerterne :(
Heldigvis går mine mavekramper og alt det andet hurtigt over igen, fordi jeg som sagt i størstedelen af tiden spiser de ting, min mave godt kan finde ud af.

tirsdag den 15. januar 2013

App til mobilen

Jeg har købt app'en "Monash University low FODMAP diet" til min iphone. Den var ret dyr, omkring 60 kroner, men den er også meget grundig, synes jeg. Der er fx sider om irriteret tyktarm, diætens historie, m.m. Desuden har den en database med en masse madvarer, hvor man ved hjælp af farverne rød, gul og grøn kan se, hvor mange FODMAPS (og hvilke FODMAPS) der er i en specifik madvare. App'en har lidt forskellige opskrifter, som har et lavt indhold af FODMAPS.

Til jer, som gerne vil igang med diæten, så er den i hvert fald rigtig god, fordi man altid har databasen på sig så, og lige kan slå op, om en madvare er i orden eller ej.





søndag den 13. januar 2013

Quinoa og persille salat

Jeg har haft aftenvagt på mit arbejde hele weekend, og da jeg ikke tør satse på at aftensmaden der er FODMAP-friendly, har jeg lavet en ordentlig portion quinoa, som jeg så har brugt til forskellige salater. Den ene var denne med persille, agurk, kylling og citron dressing.
Ingredienser:
2,5 dl quinoa
Agurk
Frisk persille
Kylling i tern (eller hvad du nu har)
1,5 spsk. citronsaft
1 tsk. olivenolie

Fremgangsmåde:
Kog quinoa'en med 5 dl vand, indtil vandet er fordampet. Skær agurk i små tern. Skær persille i små stykker. Bland dressingen og krydr med salt og peber. Bland det hele sammen.
2,5 dl quinoa rækker for mig til tre måltider. Dagen efter brugte jeg quinoa'en i en helt almindelig salat med tun.


onsdag den 9. januar 2013

Opskrifter

Så er julen overstået, hvilket for mit vedkommende betyder, at jeg er tilbage på FODMAP-diæten. I juledagene glemte jeg alt om diæt og spiste lige det, der blev serveret. Det betød især, at jeg fik fløde, hvede- og rugbrød - og en hel masse chokolade! Når jeg kunne komme til det, har jeg selvfølgelig spist efter forskellige forholdsregler og derfor langt det meste af tiden drukket laktosefrimælk, sørget for at spise franskbrød frem for rugbrød (min mave reagerer langt kraftigere på rug), osv. Jeg synes faktisk ikke, at jeg fik det så dårligt, som jeg havde regnet med. Det var først, da jeg nåede nytårsaften, at jeg kunne mærke, at maven sagde fra - og jeg måtte rende flere gange på toilettet.
Det har været dejligt at mærke, at verden ikke går under, bare fordi man får lidt franskbrød eller en lille portion ris ala mande. Det glemmer jeg nogen gange, og går rundt med dårlig samvittighed bare jeg tænker på at spise noget, der ikke har lavt indhold af FODMAP. Men det ser ud til, at så længe min mave er i balance og har det godt - så kan den også meget nemmere klare de her madvarer en gang imellem.
 
Der er dog slet ingen tvivl om, at jeg nu vil vende tilbage til at følge FODMAP-diæten. Jeg regner med at tage 8 uger nu kun på diæten (uden afvigelser) og så få vejledning af diætisten Bettina Birk til at afprøve de forskellige kategorier og finde ud af, om jeg måske i virkeligheden godt kan tåle nogle af tingene.
 
Jeg har fundet denne australske side
http://www.taste.com.au/recipes/collections/low+fodmap+diet+recipes, som har en del opskrifter, der tager hensyn til FODMAP. Når man vælger en opskrift, skal man bare kigge under "Notes." Her finder man hjælp til, hvordan man kan gøre opskriften lav i FODMAPS.
 
I det nye år glæder jeg mig til at udforske mange flere opskrifter - og til at have en mave, der fungerer og et sind, der derfor også er helt ovenpå. Jeg håber, at det samme vil ske for jer!