fredag den 30. november 2012

Spelt

Jeg har i går talt med en diætist, som har kendskab til FODMAP-diæten. Det var rigtig dejligt med professionelle råd og vejledning, så jeg vil helt sikkert opfordre jer alle til at bruge penge på en konsultation ved en diætist - det er pengene værd! (Vær' dog opmærksom på, at ikke alle diætister, kender til og arbejder med FODMAP). 
Hun fortalte, at spelt har et lavt indhold af FODMAP, og derfor er okay at spise. (Hun har tjekket det med forskerne fra Australien, som også siger god for det). Jeg har før været varsom med spelt, men man må faktisk gerne få spelt hver dag. Det synes jeg er en helt befrielse! Jeg har altid speltboller i fryseren, så fremover når jeg mangler noget at spise, kan jeg tage dem op.
Der findes også spelt-knækbrød, hvor der slet ikke er hvedemel i, og de er jo perfekte, når man mangler en snack eller et lille måltid. Desuden kan man købe spelt-fras (et alternativ til morgenproduktet havrefras/rugfras), som også har et lavt indhold af FODMAP. Jeg har før prøvet dem, og de smager rigtig godt!
 
Jeg bruger tit denne opskrift til dejlige speltboller: Opskriften giver 12 store boller.
 
Ingredienser:
6 dl. lunkent vand
30 g. gær
450 g. sigtet speltmel
350 g. fuldkorns speltmel
3 spsk. olie
2,5 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 æg til pensling
Speltflager eller solsikkekerner til at drysse på toppen
 
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt olie, salt og sukker. Tilsæt melen lidt ad gangen. Jeg plejer ikke at veje min mel, men gør det mere på slum. Prøv dig frem - måske du vil have mere fuldkornsmel i, end jeg.
Ælt dejen og lad den hæve en times tid. Pensl med æg og drys enten speltflager eller solsikkekerner på toppen.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter.

tirsdag den 27. november 2012

Madplan

Det kan være vildt svært at finde på opskrifter og mad, når det skal hve et lavt indhold af FODMAPS. Jeg vil her komme med et eksempel på en madplan herhjemme ved os. Mange af retterne er meget simple, men det er vigtigt for mig, at det ikke skal tage hundrede år og kræve en masse nye ingredienser, når jeg skal lave mad, der passer til diæten.

Mandag: kartoffelmos lavet på laktosefri mælk (men ellers bare en helt almindelig opskrift), grønne bønner og nakkekoteletter.

Tirsdag: majspandekager med fyld, fx salat og røget laks/oksekød. Opskriften ligger allerede på bloggen. Pandekagerne er gode til madpakken dagen efter.

Onsdag: spelt-burgere - hakket kyllingekød til bøffer samt speltboller til burgeren. Oksekød er sværere at fordøje end fx fjerkræ, så jeg får for det meste ikke oksekød. Skal jeg alligevel have oksekød, så vælger jeg den hakkede udgave.

Torsdag: kyllinge-overlår, kartofler og salat. Jeg bruger ferske kyllingelår, som jeg bare krydrer med salt og peber. Jeg bruger tit kartofler og salat til frokost dagen efter.

Fredag: kylling i karry/kokosmælk med ris. Jeg lægger lige opskriften ud i et andet indlæg. Den er vildt nem, men smager skønt!

Lørdag: nachos med cheddar, kylling og jalapenos. (Tortillachips indeholder ikke hvedemel, så dem kan man roligt spise, selvom det selvfølgelig ikke lige er det sundeste...)

Søndag: en god blandet salat med quinoa og kyllingebryst-stykker.

Sørg for at udnyt, at kartofler og ris er okay at spise, og gå langt uden om pasta og hvedemels-produkter. Jeg kommer aldrig til at bruge løg i mit mad igen, og jeg synes egentligt hurtigt, at man vænner sig til det.
 
Til morgenmad får jeg altid havregrød med laktosefri mælk på, men uden sukker. Spelt-knækbrød eller speltfras (dem, som man også kan få i havrefras, men en udgave lavet på spelt) er et godt alternativ, når havregrøden bliver for trivielt.
 
Til formiddagssnack har jeg stort set hver dag to riskiks med peanutbutter imellem med.
Det er altid godt, når aftensmaden også kan bruges som frokost, da det jo sætter sine begrænsninger med FODMAP-diæten, og det er ikke bare lige sådan, at man kan smutte i kantinen og købe mad.
Bananer er gode, når man skal have frugt. Mørk chokolade er også en god snack, men hold øje med ingredienserne, for de billige udgaver indeholder mælk.

Hvis nogle af jer har gode opskrifter, tips og råd, m.m., så skriv endelig herinde eller på min mail - det kunne være rigtig fedt!

Henvisning til en diætist

Jeg har for et halvt år siden forsøgt at få en henvisning ved lægen til en diætist. Jeg vil rigtig gerne have professionel vejledning i forhold til FODMAP-diæten, og havde egentlig forestillet mig, at når man nu havde irriteret tyktarm, så ville det ikke være et problem. Men ak, lægen ville ikke give mig en henvisning. Hun pointerede samtidigt, at jeg jo også havde fået det så godt, så jeg skulle jo bare fortsætte, som jeg gjorde. Det havde hun sådan set også ret i, men det kunne nu være en befrielse med lidt flere råd, bl.a. til opskrifter og om man indtager alle de næringsstoffer, man skal, når man ikke længere spiser det samme.
I sidste uge havde jeg en tid ved en nyansat læge i praksissen, så jeg så mit snit til at spørge hende efter en henvisning. Hun vidste ikke helt, om det kunne lade sig gøre, men ville give mig en ny tid, hvor jeg så kunne fortælle om omstændighederne, og så kunne vi se på det.
Weekenderne over fik jeg mig selv overbevist om, at jeg nok skulle få en henvisning, hvis jeg bare understregede, hvor svært det var at leve med diæten, og hvor skidt jeg havde det, når jeg ikke fulgte den. Igen, igen, igen, måtte jeg dog gå fra et lægebesøg forfærdelig skuffet. Lægen kunne ikke hjælpe, når jeg hverken var overvægtig eller havde sukkersyge. Hvorfor er det lige, at en ting som irriteret tyktarm ikke tæller for en fløjtende fis!? Kan lægerne ikke for en gangs skyld lytte efter og indse, at det da ikke er normalt at have det på den her måde - og at ingen mennesker nogensinde skal finde sig i, at have det skidt de fleste af døgnets timer? Jeg må indrømme, at jeg på mange måder føler, at vi har krav på at få hjælp..
Jeg har været ved diætist en enkelt gang på sygehuset, dengang jeg fik konstateret IBS. Jeg blev sendt hjem med det råd, at jeg skulle drikke mere vand.... Hvis det ikke er en ommer, så ved jeg godt nok ikke. Herlev sygehus kører nu med behandling af IBS ved hjælp af FODMAP-diæten, så alle dem, der får IBS konstateret der nu får god vejledning. Men hvad med alle dem, der i forvejen ved, at de har irriteret tyktarm, og som ikke har fået ordentlig hjælp? Jeg græd hele vejen hjem fra lægen. Men jeg må desværre nok bare indse, at jeg ikke kan forvente at få hjælp af det offentlige. Hvis jeg vil til diætist, må jeg selv punge ud. Livet er helt sikkert for kort til at blive så skuffet og frustreret, så der er ikke andet at gøre, end at tage sagen i egen hånd - så det gør jeg så.
Men inden da vil jeg lige understrege, at jeg uden tvivl synes, at alle os med IBS har fortjent langt, langt større forståelse og hjælp. Punktum.

onsdag den 21. november 2012

Laktosefri drikkeyoghurt

Jeg er blevet rigtig gode venner med Activia drikkeyoghurt fra Danone. Det er en drikkeyoghurt med kiwi og jordbær - og som er laktosefri! Det var helt tilfældigt, at jeg opdagede det, for det står kun med lillebitte skrift bag på flasken.
Jeg har set den i 7/11 og Føtex indtil videre til ca. 12 kr. Den er rigtig god, hvis jeg bare lige har brug for et mellemmåltid, så er ret overbevist om, at vores nye venskab er kommet for at blive ;-)

lørdag den 17. november 2012

Julefrokost

Jeg skal til årets første julefrokost, og jeg glæder mig! Alligvel kan jeg ikke lade værre med at bekymre mig lidt.. For hvor sjovt er det i virkeligheden lige, at spise sild og dejlig varm leverpostej uden rugbrød? Og mon ikke, at den brune sovs er fyldt med fløde? For ikke at tale om ris ala manden. Øv!
 
På den ene side ville jeg helst bare være ligeglad med alt, hvad der hedder FODMAP-diæt i aften og spise alt, hvad jeg har lyst til. På den anden side har jeg ikke lyst til at spise noget, der gør, at jeg bliver syg og dårlig.
 
Jeg må nok indse, at jeg må gå efter de ting, jeg ved, jeg kan spise. Til gengæld slipper jeg for at gå tidligt hjem med en træls mave - det må jeg huske mig selv på, når de andre går i krig med desserten og jagten på mandlen.

torsdag den 8. november 2012

Hvidløgs-olie

Nogle gange mangler jeg virkelig hvidløg som det sidste touch i min mad, men jeg vil hellere undvære det, end at få ondt. Men olie opløser ikke fodmaps'ene i hvidløg, så man kan godt tilføje en olie med hvidløgssmag til sin mad.
Jeg tager noget olie i en gryde og putter 4-5 knuste (men stadig hele) hvidløg i. Varm det på medium varme til der kommer små bobler ved hvidløgene. Tag gryden fra varmen og lad det køle af.
Hvis olien skal have meget smag af hvidløg, så opbevar olien et døgns tid i køleskabet og fjern så hvidløgene. Skal du bruge olien med det samme, fjerner du bare hvidløgene inden.

fredag den 2. november 2012

Små laktosefri yoghurter

Jeg er på weekend i Sønderjylland ved mine forældre, og min søde mor har købt laktosefri yoghurter med stracciatella til mig. Det er helt vildt som ting smager godt, når man ikke har fået det længe. De fås i Netto nu her til 10 kroner for fire små yoghurter. Hurra for snacks, der ikke giver ondt i maven - og rigtig dejlig weekend til jer alle!